Tweede editie Ghent startupweekend: explosie van creativiteit

aaaaaaswHet concept van een startupweekend ontstond in de Amerikaanse stad Boulder in Colorado. Inmiddels zijn er wereldwijd  in meer dan 700 steden zo’n 1.500 dergelijkde weekends georganiseerd en zijn daaruit meer dan 13.000 bedrijven ontstaan. In Gent zette ondernemer Luis Frederico, samen met enkele andere enthousiastelingen zijn schouders onder het initiatief.  “Dit weekend vindt in de kantoren van iMinds de tweede editie van het evenement plaats”, zeg hij. “Het is een happening die 54 uur duurt en die alle deelnemers in staat stelt om in die periode een businessidee uit te werken.”

Toch is het evenement niet enkel voorbehouden aan ondernemers in spe. “Laten we zeggen dat het vooral belangrijk is om een ondernemende geest te hebben”, geeft Luis Frederico mee. “ We verwelkomen niet alleen mensen met businessideeën, maar eigenlijk iedereen die graag een bijdrage wil leveren rond desigen, marketing, ontwikkeling programmeren of businessplannen, omdat we ervan overtuigd zijn dat een dergelijke periode van 54 uur waarin mensen creatieve ideeën delen, en gefocust zijn het ondernemerschap een enorme boost kan geven en dus ook een aanzienlijke bijdrage kan leveren tot de economie en tot het welzijn van de maatschappij.”

In de andere steden waar dergelijke weekends al georganiseerd werden blijkt dat uit de samenwerking en kruisbestuiving van ideeën wonderlijke ondernemingsprojecten kunnen ontstaan.  De initatiefnemers schuiven niet voor niets de uitspraak “All glory comes from daring to begin”, naar voor.

“We voorzien voor de deelnemers de nodige catering, sfeer én begeleiding door ervaren ondernemers”, zegt Luis Frederico nog. “Op vrijdagavond kan iedereen zijn of haar idee pitchen. De deelnemers bepalenzelf welke concepten ze zullen uitwerken en vormen teams rond de populairste initiatieven. Op zaterdag en zondag focussen de teams op customer development, het valideren van de ideeën en het bouwen van een prototype volgens de lean startupprincipes. De zondagavond worden de startups met protoypes en businessplannen dan voorgesteld aan een doorgewinterde jury en krijgen de indieners ervan feedback.  De teams die de beste ideeën naar voor hebben gebracht worden ook beloond met een prijs. Dat kan gaan om persoonlijke coachings, maar bijvoorbeeld ook om manden met Gentse streekproducten. De jury bestaat uit de ondernemers  Benoit Dubrulle,Bruno D’hulster, Glenn Vandael, Peter Bertels,  Omar Mohout, Pieterjan Bouten en Rita Verreydt en Vlerickprofessor Miguel Meuleman.

De prijs om deel te nemen is bewust laag gehouden – een ticket kost slechts 75 euro – en daarin zit alles: de catering, maar ook coaching en mentoring. Inschrijven kan nog tot vrijdag 5 december om 18 uuruur op http://bit.ly/swghent2014.