Volgens Academic Ranking of World Universities, beter bekend als de Shanghai ranking, spant UGent opnieuw de kroon van de Belgische universiteiten. In 2010 kwam de UGent als eerste Belgische universiteit de top-100 binnen van de Shanghai ranking, toen op plaats 90. Vandaag staat ze op een 69ste plaats. Dat is wel 7 plaatsen lager dan vorig jaar.

Zoals voorgaande jaren scoort de Universiteit Gent vooral sterk dankzij wetenschappers die heel vaak door anderen geciteerd worden. Ook het aantal wetenschappelijke publicaties, de hoge productiviteit ten opzichte van het aantal academische medewerkers en het aantal publicaties in de toptijdschriften Nature en Science zorgen mee voor goede resultaten.

Top 5

KU Leuven en Université Catholique de Louvain vervoegen UGent op het podium van beste Belgische universiteiten. Université libre de Bruxelles is verkozen tot vierde beste universiteit en UAntwerpen strandt op een vijfde positie.

De Academic Ranking of World Universities gaat uit van de Chinese Shanghai Jiaotong Universiteit. Dit jaar werden er zo’n 1.300 hogere onderwijsinstellingen met elkaar vergeleken. De ranking van de 500 beste universiteiten wordt traditioneel, en zo ook dit jaar, aangevoerd door de Amerikaanse instellingen Harvard University, Stanford en Berkeley, en het Britse Cambridge. Met een 69ste positie bevindt de UGent zich wel in de buurt van enkele Europese topinstellingen zoals de universiteiten van Groningen, Genève, Uppsala, Aarhus en Oslo.