SINT-NIKLAAS – Umisol uit Sint-Niklaas heeft een innovatieve folie voor zonnepanelen bedacht. Die moet ervoor zorgen dat enkel het zichtbare licht wordt doorgelaten waardoor het rendement van de panelen verhoogt.

Ons zonnespectrum omvat naast zichtbaar licht ook uv- en infraroodstralen. Voor het opwekken van elektrisch vermogen gebruiken fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) echter alleen maar de energie van het zichtbare licht. Uv- en infraroodstralen worden daarbij niet in elektriciteit omgezet. Deze stralen zorgen er wel voor dat de panelen heel warm worden waardoor ze een rendement van 20 à 30 procent verliezen.

Drie CrossRoads2(*)-partners ontwikkelen nu een speciale folie die alleen het licht doorlaat en alle andere stralen reflecteert. Zo blijven PV-modules koeler en stijgt hun rendement.

Testfase

De realisatie van een nieuwe isotherme folie is enkel mogelijk na een uitgebreid onderzoekstraject. Projectpartners Umisol Group, TTC Grevelingendam en Group Michiels Advanced Materials ontwikkelen en testen meerdere folies en sturen ze bij in functie van temperatuur, vermogen en rendementsverhoging. De meest efficiënte optie wordt uiteindelijk op de markt gebracht.

De reflecterende folie zal in eerst instantie vooral in nieuwe zonnepanelen geïntegreerd worden. Op termijn bekijken de projectpartners ook de mogelijkheden om bestaande installaties te verbeteren.

Umisol is een expert in folieontwikkeling. Enkele zomers geleden realiseerde het bedrijf, opgericht in 2001, al een efficiënte zonwerende folie die heel wat bedienden gelukkig stemde tijdens de warme zomermaanden.

(*) CrossRoads2 is een Interregproject (Vlaanderen – Nederland) dat kmo’s en mkb’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Oost-Vlaanderen zijn er 20 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 770.467 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.