Universiteit Gent is bezig met fundamenteel akoestisch onderzoek en werd daarbij geholpen door Merford Noise Control uit Nederland. De specialist in industriële lawaaibeheersing heeft in de kelder van een nieuw faculteitsgebouw een meetkamer geplaatst. Bijzonder aan de kamer is dat er geen geluiden van buitenaf kunnen binnendringen, die de metingen van de onderzoekers kunnen verstoren. “In België en Nederland zijn er maar drie of vier van dat soort kamers te vinden”, zegt Frank Segers van Merford Noise Control. De ruimte is meteen de stilste plek van de provincie Oost-Vlaanderen.

Wetenschappers van de Universiteit Gent zochten met de ingenieurs van Merford naar de meest geschikte systemen en materialen voor het bouwen van de meetkamer. De wanden en het plafond werden bekleed met een duizendtal kegelvormige elementen van melamineschuim. Er werden ook twee dubbele deuren met een akoestische sas geïnstalleerd. “Verder is de ruimte een box in een box en beschikt het over een zwevende vloer. Al die elementen verkleinen de kans op het binnendringen van geluiden tot een absoluut minimum”, klinkt het bij de wetenschappers.

Universiteit Gent gaf de opdracht voor de bouw van de geluidsabsorberende kamer aan Merford Noise Control na een Europese aanbesteding. Het resultaat is een ruimte die geluiden met een frequentie tot 63 hertz absorbeert. De kamer van de Universiteit Gent kan bovendien op een bijzondere manier worden bewonderd. Op de website van Merford kan er een impressie vanuit verschillende posities in 360 graden verkregen worden. Zij die over een virtualrealitybril beschikken, kunnen de ruimte van binnenuit beleven.