OOST-VLAANDEREN – Een studie van Unizo en Graydon toont aan dat de financiële gezondheid van de ondernemingen in Oost-Vlaanderen op punt staat. Er is een stijging van de productiviteit en de Oost-Vlaamse schulden liggen lager dan het Vlaamse gemiddelde.

De kmo’s in Oost-Vlaanderen zijn op financieel vlak voor 90% relatief tot zeer gezond. Ook de schuldgraad van 59,32% is een vrij mooi cijfer. Het Vlaamse gemiddelde bedraagt 60,79%. De Oost-Vlaamse sector met de meeste schulden is die van de horeca met 80,2%. De juridische beroepen (46%) en IT-sector (49,5%) scoren het laagst.

“Oost-Vlaanderen is en blijft een topregio om te ondernemen en 2018 heeft dan ook alles in zich om een grand cru jaar te worden. Het eigen vermogen van de kmo’s neemt verder toe en dat vertaalt zich in een opvallende honger om te investeren. Iets wat we al in jaren niet meer hebben gezien. De investeringshonger ligt momenteel zelfs hoger dan in 2007, het jaar voor de crisis”, aldus Jos Vermeiren, directeur van Unizo Oost-Vlaanderen. “De verlaging van de vennootschapsbelasting en de historisch lage rente zorgen alvast voor extra zuurstof in de nabije toekomst.”

Unizo pleit verder voor opleidingen en coaching om de financiële en managementvaardigheden van ondernemers versterken. Op die manier kan de rendabiliteit verder worden opgekrikt.

Personeel

De zelfstandigenorganisatie wijst ook op een remmende factor. Zo zou het gebrek aan geschikte extra arbeidskrachten de mogelijke uitbreidingsplannen van heel wat kmo’s vertragen. “Het gezond ondernemersklimaat zal zich in bepaalde sectoren vertalen in nieuwe arbeidsplaatsen. Het tekort aan geschikt personeel wordt voor de meeste bedrijven dan ook één van de grootste uitdagingen in 2018.”