OOST-VLAANDEREN – Vrouwelijke ondernemers samenbrengen, zodat ze elkaar kunnen versterken, een klankbord vinden en nog straffere onderneemsters kunnen worden. Dat is de bedoeling van het gloednieuw lerend netwerk van UNIZO Oost-Vlaanderen dat de naam FEO, ofwel Female Executive Officers draagt.

Meer vrouwelijk ondernemerschap zal een impact hebben op de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, in de ondernemingen en in leidinggevende functies. Vanuit die gedachte lanceert Unizo een lerend netwerk voor vrouwen met de steun van het Verbond voor Belgische Ondernemingen en Markant vzw.

“Met FEO willen we vrouwelijke ondernemers verder empoweren”, zegt Jos Vermeiren, directeur Unizo Oost-Vlaanderen. “Al komen er elk jaar opnieuw ondernemende vrouwen bij, hun aandeel in de totale ondernemersbevolking blijft hardnekkig stranden op één derde. Door het aanreiken van rolmodellen en hen de kans te geven ervaringen en kennis uit te wisselen met gelijkgezinden, willen we vrouwelijk ondernemerschap extra in de spotlights zetten.”

Rolmodellen

Het initiatief komt er op vraag van enkele vrouwelijke ondernemers, waaronder Dominique Van den Putte van Duva in Deinze: “Zelf ben ik nooit voorstander geweest van de polarisering tussen man en vrouw, maar in mijn huidige situatie als ondernemer kom ik weinig vrouwen in dezelfde situatie tegen.”

In het lerend netwerk zullen vrouwelijke rolmodellen het woord nemen, waaronder ceo van Springbok Barbara Torfs, Conny Vandendreissche van Accent Jobs en The House of HR, en Marion De Bruyne, decaan van de Vlerick Manamgent School. “De dynamiek tussen vrouwen onderling zorgt voor een bijzondere verbinding en schept vaak een andere, meer intense energie”, aldus Barbara Torfs.