De beslissing van de stad Gent om de vierde rijstrook op de E40 tussen Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem goed te keuren, doet stof opwaaien. Hoewel Unizo Oost-Vlaanderen wel degelijk pleit voor een vlottere en veiligere verkeersdoorstroming op de autosnelweg, reageert de ondernemersorganisatie met enige scepsis.

“De extra rijstrook mag in geen geval de komst van een outletcenter op The Loop faciliteren”, klinkt het bij Unizo Oost-Vlaanderen. Maar de extra rijstrook op de E40, die aan de afrit van The Loop komt te liggen, was wel een voorwaarde voor de komst van het outletcenter.

“Het groene licht dat de stad nu gegeven heeft, doet vragen rijzen. Het maakt de weg helemaal vrij voor het outletcentrum”, zegt Jos Vermeiren, directeur van Unizo Oost-Vlaanderen. Het Gentse stadsbestuur geeft aan dat de extra rijstrook er alleen komt om de veiligheid op de E40 te garanderen.

Bezwaar

De mogelijke komst van een outletcenter op The Loop, waar ook Ikea gevestigd is, vormt al enkele jaren een bezorgdheid van Unizo Oost-Vlaanderen. “Een groot winkelcentrum met outletkleding op een site aan de rand van de stad betekent de doodsteek voor de handelaars in de binnenstad en de omliggende gemeenten, zelfs met een impact tot in West-Vlaanderen”, motiveert Jos Vermeiren het standpunt.

De ondernemersorganisatie diende eerder al samen met het Gents Milieufront een bezwaarschrift in tegen de plannen en lanceerde er een website rond. “Het gegoochel met cijfers inzake jobcreatie bij zulke immense projecten mondt op langere termijn uit in een nettoverlies van het aantal winkels en dus ook van personeel.”

Hoewel Unizo Oost-Vlaanderen voorstander is van vlotter verkeer, blijft de organisatie wel tegen ingeplante megawinkelcomplexen aan de buitenrand van de stad. “We zullen het dossier de komende maanden dan ook nauwlettend opvolgen.”