Van den Hende Beton plukt vruchten van diversificatie

dvdhInnovatie is voor bedrijven het nieuwe mantra. Elke dag krijgen ondernemers te horen dat ze zich moeten wapenen tegen disruptie door zichzelf heruit te vinden. Dat dit niet noodzakelijk hoeft te gebeuren in een hoogtechnologische omgeving bewijst Van den Hende Beton uit Lochristi, een familiebedrijf van de derde generatie, dat groot werd met producten voor de plaatselijke bloementeeltbedrijven, maar die markt volledig zag instorten.

Flexibiliteit, doorzettingsvermogen, financiële slagkracht en het geloof in de aloude familiewaarden die draaien rond het naadloos beantwoorden van de vragen van de klanten, zorgden ervoor dat het bedrijf zijn stevige positie kon behouden. Ook nieuwe producten zoals de Excell Stone, die ook in het nieuwe kantoor zowel werden gebruikt voor de buitenmuren als de binnenmuren,  ondersteunen de positieve toekomstverwachtingen.

“We richten ons met betonmetselstenen in beton- en argexgranulaten en met diverse bestratingsproducten voornamelijk tot de Oost- en West-Vlaamse groothandels in bouwmaterialen”, zegt zaakvoerder Dirk Van den Hende. “Dertig jaar geleden waren er in Oost-Vlaanderen nog acht productiebedrijven van dergelijke betonblokken, maar wij zijn als enige familiale speler overgebleven. En terwijl we tien jaar geleden nog de helft van onze omzet realiseerden met producten zoals funderingen en waterafvoerkanalen  voor bloemisterijen is dat nu nog slechts 5%.”

De zaakvoerder gaat er prat op dat Van den Hende altijd is blijven focussen op kwaliteit. “We beschikken dan ook over het Benor-keurmerk voor zowel betonblokken, metselstenen, en boordstenen, als voor grasbetontegels en  straatstenen. Met al onze klanten hebben wij langetermijnrealties opgebouwd. Ook tijdens de crisisjaren in de bouw konden we daardoor relatief gemakkelijk overeind blijven.”

Dirk Van den Hende ziet de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet. “Er is in de bouw nu wat meer ruimte voor authenticiteit en iedereen moet op de centen letten”, zegt hij. “Zo stellen bijvoorbeeld ook scholen zich tevreden met betonblokken voor de binnenafwerking, terwijl onze Excell Stone aan architecten echt wel de kans biedt om op een positieve en creatieve manier uit de hoek te komen.”