In minder dan een jaar tijd is de Nederlander Aat van Herk de grootste aandeelhouder bij Ablynx geworden. Meer dan tien procent van de Gentse biotechnologiegroep is nu in handen van Van Herk Investments. Dat komt overeen met zo’n 6,15 miljoen aandelen. De Nederlandse investeringsgroep verwijst daarmee het Amerikaanse Fidelity naar de tweede plaats. Het nieuws zorgde ervoor dat het aandeel van Ablynx op de Bel20 2,5 procent winst realiseerde.

Van Herk Investments B.V., dat deel uitmaakt van de Van Herk Groep en zich voornamelijk met vastgoed in Nederland bezighoudt, heeft 10,07 procent aandelen verworven van biotechspecialist Ablynx. Dat cijfer bereikte de investeringsgroep op zeer korte tijd. In juni vorig jaar sprong Van Herk voor het eerst in het oog door de eerste meldingsdrempel van 3 procent van het kapitaal te overschrijden. In augustus 2016 was het in het bezit van 5,40 procent. Fondsengigant Fidelity, dat twee keer groter is dan de Brusselse beurs, wordt nu met zijn 9,14 procent teruggedrongen naar de tweede plaats.

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Nanobodies. Het bedrijf uit Gent legt zich toe op het creëren van nieuwe geneesmiddelen die echt een verschil voor de maatschappij maken. Vandaag heeft Ablynx meer dan 45 eigen en samenwerkingsprogramma’s in ontwikkeling in verschillende therapeutische gebieden. De investering van Van Herk Investments B.V. betekent een stevige boost in het vertrouwen bij Ablynx na een woelig 2016.