WimVRHet worden drukke tijden voor de ateliers van Van Raemdonck Haard &Interieur in Waasmunster, die totaalconcepten vervaardigen van haarden en kachels.  Het maatwerk waarin de firma zich met een houtatelier, een metaalatelier en een steenatelier specialiseert, legt het bedrijf geen windeieren en lokt nogal wat volk naar de showroom in Sint-Niklaas.

“De vraag of we komende winter al dan niet zonder stroom zullen vallen, doet opvallend meer vraag ontstaan naar de mogelijkheden om te verwarmen zonder afhankelijk te zijn van elektriciteit of gas”, legt zaakvoerder Wim Van Raemdonck uit.

“De mensen proberen het risico te spreiden. Zo kiezen ze voor een centrale verwarming die werkt op gas, maar grijpen ze voor de keuze van de haard, toch naar een houthaard.”

Van Raemdonck ziet zijn bedrijf ook profiteren van de algemene onzekerheid in de wereld. “Steeds meer consumenten plooien zich terug in de gezelligheid van het veilige eigen nest. Cocooning blijft een trend en mensen kiezen voor de sfeer en gezelligheid van het haardvuur.” Een bijkomende reden waarom consumenten op zoek gaan naar een nieuwe haard of kachel is omdat hun oude kachel niet langer conform de Europese wetgeving is en omdat ze weten dat haarden en kachels vandaag aan strengere normeringen moeten voldoen en daarom milieuvriendelijker en zuiniger zijn.”

Het zijn allemaal ontwikkelingen die de zaakvoerder niet onprettig vindt. “We werken ondertussen met een twintigtal arbeiders en bedienden”, zegt hij, “en we verwachten dat we ook de komende jaren een mooie groei zullen kunnen neerzetten.”