De Gentse VDK Bank toont zich ook na ruim negentig jaar bestaan ambitieuzer dan ooit. Deze week stelde het in het Gentse stadscentrum zijn nieuwe logo voor, een kwestie van frisser voor de dag te komen. Maar blijkbaar ook het ideale moment om zichzelf beter te profileren en de ambities luid van de daken te schreeuwen.

VDK Spaarbank, de vroegere naam, wordt omgeturnd tot VDK Bank. Daarmee wil gedelegeerd bestuurder Leen Van den Neste aangeven dat de door haar geleide organisatie meer dan ooit het statuut van volwaardige bank claimt. De nieuwe naam sluit meer aan bij de realiteit en bij de commerciële ambities van de bank. Betaaldiensten en spaarproducten blijven belangrijk, maar dat geldt ook voor kredietverlening aan particulieren en vooral ook aan bedrijven. Verder worden ook een hele reeks beleggingsproducten en levensverzekeringen aangeboden. Volgens Leen Van den Neste worden die brede activiteiten onderbelicht en wordt het tijd dat de goegemeente – burgers en ondernemers – dat ook goed beseffen.

De komende dagen krijgen alle filialen van VDK Bank het nieuwe logo opgespeld. Tegen 10 juli uiterlijk zou de hele operatie moeten afgerond zijn. In het nieuwe logo overweegt het oranje steunkleur. De roots van de Gentse bank gaan terug tot in 1926.VDK werd op 25 november 1926 in Gent opgericht onder de naam Volksspaarwezen. Enkele leidende figuren binnen de Gentse christelijke arbeidersbeweging stonden aan de wieg. Enerzijds om de spaarzin van de arbeiders te bevorderen, anderzijds om hen op basis van die spaarinspanning ook de kans te geven om door middel van een woonkrediet een eigendom te verwerven. Want de doorsnee arbeider was in die tijd niet welkom bij de toenmalige commerciële banken. VDK heeft altijd gezworen bij een ethisch-duurzame en onafhankelijke aanpak.