Wat elf jaar geleden begon als een hartverwarmende actie voor het goede doel, moet vandaag de handdoek in de ring gooien. Het project Vergroot de hoop, dat de strijd tegen kanker steunt door taxussnoeisel in te zamelen, zal deze zomer niet meer plaatsvinden. “De markt is oververzadigd, waardoor we in samenspraak met de gemeenten hebben beslist om ermee op te houden. En dat is op z’n minst gezegd een heel moeilijke beslissing”, licht Bart Van Hulle, initiatiefnemer van Vergroot de hoop en zaakvoerder van boomkwekerij Van Hulle uit Maldegem, toe.

Het jonge snoeisel van taxus bevat baccatine, een grondstof voor de aanmaak Taxol. Dat is een geneesmiddel tegen diverse vormen van kanker. Initiatieven zoals Vergroot de hoop stimuleerden de afgelopen jaren de inzameling van taxussnoeisel via onder andere de containerparken. “Wanneer een particulier zijn taxussnoeisel zelf naar het containerpark bracht, doneerden wij de loonkost die gelijk staat aan het snoeien van de haag”, legt Bart Van Hulle uit. “In 2006 zijn we daar lokaal mee begonnen. Tijdens de zomer hebben we als boomkwekerij namelijk minder werk en via contacten met de farmaceutische sector zijn we daar ingerold. Maar er was veel meer nodig, en vandaar is het idee ontstaan om dit in grote getalen te verzamelen onder de noemer Vergroot de hoop.” Het project werd zo uitgerold in grote delen van heel de Benelux.

Maar vandaag is de nood aan taxus voor chemotherapie sterk gedaald. Er is gewoon teveel. De laatste jaren hebben snoeiers, niet altijd op een legale manier, deze hagen in overvloed geschoren. Een probleem dat zich al drie à vier jaar in extreme vormen voordoet. “Verschillende instanties hebben geprobeerd om dit tegen te houden, maar nog met onvoldoende resultaat.” Enkele organiserende bedrijven zetten daarom hun inzamelacties deze zomer niet meer verder. “Er is teveel snoeisel en het snoeien wordt aan een prijs aangeboden waardoor we het project niet meer kunnen verderzetten.”

Boomkwekerij Van Hulle uit Maldegem bestaat reeds 200 jaar. Met Bart Van Hulle staat de zevende generatie aan het roer. De onderneming stelt 15 vaste mensen tewerk. Van oktober tot mei worden zij bijgestaan door 20 tijdelijke krachten.