Vanuit het idee dat Vlamingen steeds kleiner wonen, maar thuis wel een groen ruimtegevoel willen creëren, begon het verhaal van Verticaal.be. “We willen tuinieren letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau brengen. Enerzijds uit eigen interesse, anderzijds omdat we geloven dat het de toekomst is”, verduidelijken Stijn en Sam Herman, broers en oprichters van het bedrijf uit Sinaai.

Om een appartement of woning met kleine tuin toch op te groenen, heeft het duo een tuinierssysteem ontwikkeld. Het gaat om een verticale tuinmodule met 24 aparte bakjes voor planten. “Maar ook in een restaurant kan het bijvoorbeeld als kruidenrek dienen. Water gieten gebeurt daarbij langs een opening bovenaan in het systeem. Dat water verdeelt zich dan gelijkmatig, waardoor je niet elk bakje apart water moet geven.” De grootste uitdaging voor het nieuwe bedrijf in opstart is het aanleggen van een stock. “En natuurlijk ook het product naar buiten brengen, via contacten en beurzen. Het betreft een relatief nieuw concept dat voor vele mensen onbekend is.” In mei zal Verticaal.be ook op de tuindagen in Beervelde aanwezig zijn.

Verticaal.be is ontstaan uit Quercus Tuinen, dat elf jaar geleden werd opgericht. Dat focust zich op tuinaanleg en onderhoud van complete projecten in de aanlegfase. Het bedrijf telt tien medewerkers. “Met Verticaal.be zijn vooral wij als zaakvoerders vrij veel bezig”, zegt het duo. “Verder is er nog iemand die al het administratieve opvolgt. De plaatsingen gebeuren door het personeel van het hoofdbedrijf.”