GENT – Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) verhuist zijn hoofdkantoor van de Rijvisschestraat in Gent naar de Tech Lane Ghent Science Park op de campus van Eiland Zwijnaarde. Het hoofdkantoor zal zich bevinden in een nieuwe Bio-Incubator, die ook door VIB gebouwd wordt.

Gent draagt al decennia bij aan de sector van de biotechnologie en is intussen uitgegroeid tot een succesvolle, internationaal erkende biotechcluster. De beslissingen van VIB zorgen nu voor een verdere verankering van die cluster.

“Dit is van onschatbare waarde voor de Gentse regio”, zegt Mathias De Clercq, voorzitter van nv Eiland Zwijnaarde. “Ook voor Tech Lane Ghent Science Park zelf zal de komst van het VIB-hoofdkantoor een belangrijke katalysator zijn voor de verdere ontwikkeling van de site.”

Ondersteuning

De nieuwe Bio-Incubator zal startende biotechbedrijven en spin-offs ondersteunen en helpen in hun groei. “Tech Lane Ghent biedt ons de ruimte om de gestaag groeiende life sciencescluster in Gent verder uit te bouwen”, aldus Rik Audenaert, cfo van VIB. “We willen van dit gebouw ook een blikvanger maken langs de autosnelweg. Dit maakt het belang van biotech in Gent nog meer zichtbaar.”

In het nieuwe gebouw, met een vloeroppervlakte van 12.000 vierkante meter, zullen er een 350-tal mensen tewerkgesteld worden. De bouwwerken zullen starten in 2019 om in 2021 afgerond te zijn.

Samen met de recent aangekondigde Bio-Incubator op campus Ardoyen, wordt in totaal bijna 20.000 vierkante meter extra ruimte voorzien voor startende biotechbedrijven. Daarmee wordt de grote vraag naar aangepaste labo-infrastructuur in de Gentse regio ingelost. Momenteel verschaft de cluster werk aan meer dan 2.000 onderzoekers.