Vier Gentse partners tonen op wereldexpo hun expertise rond voeding

streekproductenVan 29 juni tot 1 juli 2015 toont de provincie Oost-Vlaanderen zich op de wereldtentoonstelling Expo Milano 2015 van haar lekkerste  kant. De vier partners Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Universiteit Gent en Havenbedrijf Gent laten de bezoekers er letterlijk en figuurlijk proeven van hun troeven en expertise op het vlak  van voeding. De vier partners tonen waar het Belgische paviljoen voor staat: “Our food,  our world – Produce responsibly, consume smartly”.

Op het programma (www.tasteofeastflanders.be/nl/programma) staan onder meer seminaries rond Oost-Vlaamse streekproducten, over de voedingsstromen tussen Oost-Vlaanderen en Noord-Italië, over bier en chocolade, maar ook over sierteeltproducten. De azalea is immers razend  populair in Italië: ‘la mamma’ wordt er jaarlijks mee in de bloemetjes gezet.

Gent illustreert in Milaan onder meer ook haar voortrekkersrol als veggiehoofdstad van de  wereld met een showcooking door veggiechef Kevin Storms. Deze Gentse chef slaat ook de handen in elkaar met de Pietro Leemann, chef van ‘Joia’, een Milanees vegetarisch toprestaurant met Michelinster. Verder inspireert de Stad met ‘Gent en garde’, haar lokale voedselstrategie gebaseerd  op duurzaam produceren en consumeren.

De Universiteit Gent pakt op de Wereldtentoonstelling ook letterlijk uit met haar expertise rond voeding: naast seminaries over bier en chocolade, staat een sessie over verpakking als motor voor innovatie in een duurzame voedingsindustrie’ op het programma.

Welke voedingsstromen bewegen er tussen Vlaanderen en Noord-Italië? Langs Oost-Vlaamse zijde  speelt de haven van Gent een belangrijke distributierol. De spoorverbinding tussen Mortara (80 km van Milaan) en de haven van Gent biedt hierbij een waaier aan opportuniteiten. ‘The food  connection’ tussen deze twee regio’s komt uitgebreid aan bod tijdens deze Oost-Vlaamse dagen.

Tijdens de Oost-Vlaamse dagen loopt in het Belgisch paviljoen ook een tentoonstelling met werk van de in Gent wonende Italiaanse fotograaf Damiano Oldoni, rond voeding als middel van ontmoeting en uitwisseling tussen verschillende culturen.