Vzw Startups.be reikt op 9 maart de Tech Startup Day awards uit aan start-ups die het voorbije jaar een opvallend parcours hebben gereden. In elk van de vier categorieën heeft een Gentse start-up een nominatie te pakken. Het gaat om Pridictiv.care, Silverfin, AcademicLabs en EYEco eyeCO. De tweede editie van de awarduitreiking vindt plaats in The Egg in Brussel.

In de categorie van Start-up of the Year behoort Pridictiv.care tot één van de vijf genomineerden. Het softwarebedrijf heeft een mobiel gezondheidsplatform uitgewerkt dat de administratietijd verlaagt en verzorgers in staat stelt om met actuele data te werken. Softwarebedrijf Silverfin is genomineerd voor Scale-up of the Year dankzij hun platform dat accountants slimmer helpt werken via de volledige sturing van hun werkritme. AcademicLabs maakt kans op de award van Student Start-up of the Year. Het gaat om een netwerk van onderzoekseenheden dat expertise, diensten en infrastructuur met elkaar deelt om gezamenlijk onderzoek te vergemakkelijken. Tot slot heeft EYEco eyeCO een nominatie te pakken in de categorie van Disruptive Innovation of the Year. De spin-off van imec en de universiteit Gent is bezig met de ontwikkeling van digitale brillenglazen voor ouderdomsverziendheid. De vernieuwende technologie moet het zicht van de mensen onder alle omstandigheden optimaliseren.

De vier Oost-Vlaamse start-ups hebben hun nominatie onder meer te danken aan Frank Maene, managing partner van de Gentse investeringsmaatschappij Volta Ventures. Samen met Simon Alexandre van The Faktory, Béatrice de Mahieu van Viruology Academy, Omar Mohout van de Antwerp Management School en Wim De Preter van De Tijd, selecteerde hij per categorie vijf genomineerden. Daarvoor baseerden ze zich op criteria zoals inventiviteit, schaalbaarheid, inkomsten en de techomgeving. De laureaten worden door de community bepaald. Stemmen kan nog tot maandagmiddag 6 maart.