OOST-VLAANDEREN – Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen vzw, beter bekend als Bizidee, heeft de beste ondernemingsplannen bekendgemaakt. Die komen onder andere van Crimibox uit Aalst, Jointechnix uit Waarschot, Baker uit Ledeberg, en Brutus en Mr. Manchette uit Gent. Op 19 december zijn de absolute winnaars bekend.

Bizidee reikt jaarlijks aan de beste ondernemingsplannen van Vlaanderen een flink bedrag opstartkapitaal en professionele dienstverlening van topadviseurs uit. De geselecteerde projecten draaien dit jaar rond duurzaam ondernemen in kleding en accessoires, inspelen op de voedingstrend van snacking, flexibel bouwen, gamificatie, inspelen op belevingen gezondheid, extra zorg voor onze kinderen en de maatschappij.

“Bizidee is op deze manier een mooie indicator van waar onze economie vandaag naar evolueert. Mensen krijgen vaak ideeën vanuit maatschappelijke prikkels. Deze prikkels kunnen aanzetten tot het ontwikkelen van een plan om erop in te spelen. Zo worden heel wat ondernemers geboren”, aldus Philip Peeters, directeur van Bizidee.

Oost-Vlaamse kanshebbers

De genomineerden zijn onderverdeeld in twee categorieën. De eerste categorie, LARGE, is voor ondernemingen die de ambitie hebben om meer dan vijf medewerkers aan te werven, meerdere vestigingen te openen of internationaal te groeien. Oost-Vlaamse kanshebbers zijn daar:

  • Crimibox uit Aalst, een innovatief meeslepend spelconcept waarbij mensen thuis een onopgeloste misdaadcase met de post krijgen toegestuurd.
  • Jointechnix uit Waarschoot, gespecialiseerd in slimme naaitechnieken die het mogelijk maken om afgedankte producten automatisch uit elkaar te halen.

De andere ondernemingsplannen vallen onder de categorie SMALL. Daar zijn de Oost-Vlaamse ondernemingen de volgende:

  • Brutus dat gezonde lunchboxen voor kinderen maakt. Deze Gentse onderneming was onlangs nog Starter van de Week op Made in Oost-Vlaanderen.
  • Mr. Manchette uit Gent, een merk voor mannenhemden dat bewijst dat eerlijk en ecologisch ook trendy kan zijn.
  • Baker uit Ledeberg dat ouders die prematuur bevallen met emotionele ondersteuning en praktisch advies ondersteunt.

De winnaar uit de eerste categorie krijgt een startkapitaal van 15.000 euro overhandigt. Die uit de tweede categorie wint 3.000 euro. Volgende week pitchen de genomineerden hun ondernemingsplan voor de laatste keer. Op 19 december worden de winnaars bekendgemaakt.