Vijf Oost-Vlaamse wijnbouwers zetten de deuren open

aaaavlawijnaDe Economische Raad voor Oost-Vlaanderen organiseert op zondag 30 augustus 2015 van 10 tot 18 uur de eerste Oost-Vlaamse wijntoer. Vijf wijnbouwers en de Vlaamse wijnacademie zetten de deuren open van hun wijndomein. Elke wijnbouwer geeft gratis een rondleiding op zijn wijngaard en legt uit hoe het wijnmaken verloopt. Er staan ook infopanelen met uitleg. De Vlaamse Wijnacademie, bij Syntra in Afsnee, stelt zijn opleiding wijnbouwer en wijnsommelier voor. De bezoekers kunnen uiteraard ook de wijn proeven tegen een kleine vergoeding.

De deelnemende wijnbouwers zijn Wijndomein de 3 Fonteinen uit Zottegem, Wijn Driesse uit Sint-Lievens-Esse, Wijngaard Kampenberg uit Vlierzele, Domein de Roscam uit Merelbeke en Wijndomein Waes uit Zwijnaarde. Alle informatie is terug te vinden op www.lekkeroostvlaams.be/wijntoer.

De wijnbouw in Oost-Vlaanderen is terug van weg geweest en er is bij veel enthousiasemelingen een vernieuwde passie te bespeuren voor de wijnbouw. Naast vele gedreven hobbyisten zijn er in Oost-Vlaanderen ook acht professionele wijnbouwers actief. Meer dan vier hectare wijnranken zorgen jaarlijks voor zo’n 13.000 liter Oost-Vlaamse wijn. De goede kwaliteit van de Oost-Vlaamse wijn is gebaseerd op grondige analyse en de nieuwste technieken. Dit resulteert niet alleen in een appreciatie door de consument, maar ook in de toenemende waardering door restaurants en professionele sommeliers.

EROV-directeur Brecht Carels wijst erop dat zijn organisatie een rapport over de Oost-Vlaamse wijnbouw heeft samengesteld en dat de sector volop bloeit.  Oost-Vlaanderen heeft bovendien heel wat in de sector erkende kennisinstellingen, zoals de Vlaamse wijnacademie, een initiatief van Syntra Midden-Vlaanderen met eigen wijngaard in Gent, en in de gebouwen van de Food Pilot in Melle staat het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) in voor de omkadering bij de kwaliteitscontrole op de wijnen.

De sector blijft ook groeien en kan op meer en meer interesse rekenen. Vorig jaar werd bijvoorbeeld nog Wijngoed Rhode in Melle-Gontrode officieel geopend. Meteen goed voor 2300 wijnstokken op 0,5 hectare. De inschrijvingen bij de Vlaamse wijnacademie in Gent lopen vlot binnen.