Vlaamse bedrijven kunnen veel leren van Amerikaanse incubator

aaaaaxeriusXerius, het bedrijf dat zelfstandigen en ondernemingen adviseert, en onder meer ook een kantoor heeft in Gent, vaardigde eind september zijn medewerkers Bert Vandebuerie en Koen De Herdt af op de “Convergence Tour” van Vlaamse bedrijfsleiders door Silicon Valley. Ze hielden er halt bij een select kransje innovatieve start-ups en onconventionele marketeers. “En daar kunnen wij toch enorm veel van leren”, legt Bert Vandebuerie uit. “In het hart van San Fransisco ben ik onder de indruk gekomen van de start-up incubator Parisoma, dat start-ups onderdompelt in een nauw samenwerkende community en actief naar opdrachten speurt voor freelancers.”

Vandebuerie vindt dat ook Vlaamse start-ups daar veel van kunnen leren. “Het is allemaal down to earth want iedereen werkt er bijvoorbeeld aan pingpongtafels en alles draait rond content, mensen en ideeën. De drijvende krachten achter Parisoma. introduceren freelancers bij een bedrijf, helpen hen hun idee pitchen en geven feedbackop de eerste probeersels van prille starters. Concreet is het zo dat bedrijven die lid worden van de starterscommunity meteen met open armen worden ontvangen. : Ideeën worden er gedeeld met een gretigheid die wij niet gewoon zijn. Alle leden dragen hun steentje bij tot die deelcultuur. En uiteindelijk wordt elk idee en elke start-up daar beter van. Parisoma toont aan dat samenwerkingen de hefboom zijn naar businessmodellen met toekomst.”

De Parisoma-community zet volop in op concepten die ook bij ons stilaan aan het doorbreken zijn, maar die we volgens Bert Vandebuerie nog meer moeten promoten. Hij denkt onder meer aan hackathons, zoals die bijvoorbeeld ook al zijn georganiseerd door het Gentse Forcit van de jonge Gentse ondernemer Henri Jacobs (http://www.madeinoostvlaanderen.be/nieuws/jonge-gentse-ondernemer-wil-inspirerend-voorbeeld-zijn/ ) en aan Incubation on demand waar in ons land onder meer al het Gentse iMinds furore in maakt.