Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in Gent en de Vlaamse regering hebben een convenant ondertekend voor de volgende vijf jaar. Vlaams minister Philippe Muyters, managing directors van VIB Jo Bury en Johan Cardoen, en voorzitter van de raad van bestuur van VIB Ajit Shetty, zetten samen hun handtekening onder het convenant. Die houdt een verhoging van het budget met 34 procent in, tot 59 miljoen euro per jaar.

Met het convenant bevestigt de Vlaamse regering het belang van VIB als stuwende kracht van de Vlaamse biotechsector. “VIB wordt internationaal erkend voor zijn toponderzoek en proactieve aanpak om onderzoeksresultaten te vertalen in economische en sociale meerwaarde, een sterk visitekaartje voor Vlaanderen”, licht Philippe Muyters toe. VIB verricht onderzoek naar de basis van het leven, gezondheid en ziekte. De resultaten worden toegepast in de geneeskunde, landbouw en industrie. “VIB zet in op basisonderzoek en creëert daaruit een meerwaarde voor Vlaanderen in de vorm van producten, jobs, start-ups, en door het aantrekken van investeringen. De verhoging van de dotatie laat ons toe om extra te investeren in translationeel onderzoek wat de maatschappelijke impact nog zal vergroten”, verduidelijkt Jo Bury.

De stijging van de dotatie is gebaseerd op een positieve evaluatie die VIB kreeg na een grondige doorlichting. Een aantal nieuwe initiatieven die VIB lanceert, zullen ervoor zorgen dat de resultaten uit het basisonderzoek efficiënter en sneller vertaald worden in een maatschappelijke en economische meerwaarde voor Vlaanderen. Met de extra dotatie zal het werk van de 1.500 VIB-onderzoekers in kankerbiologie, neurobiologie, plantenbiologie, ontstekingsziekten en -infecties, medische biotechnologie en structuurbiologie een nog grotere impact hebben.