Niet minder dan 52 Oost-Vlaamse bedrijven hebben van Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen het Mileucharter of het ruimere Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst mogen nemen. Al twintig jaar lang erkent de Oost-Vlaamse Kamer zo ondernemingen die meer inspanningen rond milieu en duurzaamheid leveren dan wat strikt wettelijk vereist is. “De laureaten van het charter zijn een rolmodel voor andere bedrijven en verdienen de waardering van iedereen”, aldus Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen.

Het Milieucharter wordt reeds sinds 1997 uitgereikt. Sinds 2014 is er tevens het Charter Duurzaam Ondernemen dat ook inspanningen op het vlak van onder meer veiligheid en mensvriendelijk ondernemen honoreert. In de voorbije twintig jaar namen 164 verschillende bedrijven deel aan de verbeteracties in het kader van beide charters. Samen waren ze tot nu goed voor 713 uitgereikte charters. Vele deelnemende ondernemingen engageerden zich bovendien voor meerdere acties in één werkjaar. Zo realiseerden de 52 laureaten van het actiejaar 2016, samen 867 verbeteracties.

Twee laureaten legden de voorbije twintig jaar een opvallend parcours af. “Volvo Car Gent en OVMB namen elk jaar deel en behaalden zo hun twintigste charter”, duidt Geert Moerman. Eén van de opmerkelijkste acties van Volvo Car Gent was de realisatie van een warmtenet in samenwerking met Stora Enso in 2016. “Maar Volvo Car en OVMB zijn uiteraard niet de enige sterkhouders van duurzaam ondernemen”, nuanceert Katrien Moens, manager duurzaam ondernemen Voka Oost-Vlaanderen. “Oost-Vlaanderen telt bewonderenswaardig veel bedrijven die meer doen voor mens en omgeving.”