GENT – Voka Oost-Vlaanderen heeft een open brief overhandigd aan het stadsbestuur van Gent. Die kreeg de titel Een béétje economische ambitie in Gent, mag dat nog?. De werkgeversorganisatie dringt daarmee dringend aan op een reactie voor ondernemend Gent.

Uit de open brief blijkt dat Voka Oost-Vlaanderen van mening is dat de economische ambitie van Gent afglijdt naar een al te bescheiden niveau. Iets wat heel confronterend wordt ervaren nadat Gent enkele jaren geleden nog werd gelauwerd door de werkgeversorganisatie als toonbeeld van een ondernemende en bedrijfsvriendelijke stad. Volgens Voka laat het ondernemerschap als motor van de welvaart de politiek nu meer en meer koud op verschillende beleidsdomeinen.

“Gent is op dit ogenblik niet toonaangevend in de manier waarop het beleid omgaat met ondernemerschap in relatie tot beleidsdomeinen als mobiliteit, stedenbouw, arbeidsmarkt”, zegt Chris De Hollander, voorzitter Voka Oost-Vlaanderen. “Onze leden stellen eerder een desinteresse vast voor bedrijven als trekkers van onze samenleving en voor hun projecten. Er is een zekere afstandelijkheid en maar weinig empathie rond noden en vragen van ondernemers.”

Vraag voor begrip

Volgens Voka neigt de stad op zichzelf terug te plooien in plaats van met lef voor de gedurfde ambitie te gaan. Er wordt daarbij naar enkele recente dossiers verwezen waarin de stad weinig begrip toonde voor vragen van ondernemers en ondernemingsprojecten.

“Het circulatieplan dat vooral op maat van bewoners werd getekend, het teveel aan administratieve poespas en het mobiliteitskorset op en rond nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zoals The Loop, Eiland Zwijnaarde of Ghelamco”, somt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen, enkele voorbeelden op. “Wij hopen nu op een vinnige reactie en willen graag in debat gaan met wie het goed voor heeft met ondernemend Gent.”