Volvo Car Gent geeft aftrap voor nieuwe investeringen

volvoOp donderdag 17 september gaven burgemeester Daniël Termont en gouverneur Jan Briers de aftrap van een belangrijk investeringsprogramma bij Volvo Car Gent. Dit gebeurde samen met schepen Mathias De Clercq, voorzitter van het Havenbedrijf en Daan Schalck, CEO van het Havenbedrijf. Een eerste stap is de uitbreiding van de Lasfabriek met 8200 m².

In overleg met het Havenbedrijf en Honda Motor Europe Logistics n.v. zijn de betrokken partijen overeengekomen dat Volvo Car Gent een stuk concessie overneemt van Honda Europe Logistics, waardoor beide bedrijven hun logistieke activiteiten verder kunnen verbeteren.

De komende jaren gaat de Gentse Volvo-personenautofabriek een belangrijke transformatie ondergaan als ze omgebouwd wordt voor de productie van een nieuw modellengamma. Eind 2014 heeft Volvo Cars immers beslist dat de toekomstige generatie compacte auto’s in Gent zal gebouwd worden.

Vanaf 2019 zal Volvo Car Gent zich dan volledig toespitsen op het gamma van compacte Volvo’s – de opvolgers van de huidige 40-reeks en uitbreidingen op dit nieuwe platform.

“We hebben de strategische beslissing genomen om de volgende generatie compacte auto’s te bouwen in onze fabriek in Gent,” zegt Håkan Samuelsson, President en Chief Executive Officer van Volvo Cars. “Gent is al vele jaren een hoeksteen van onze productiestructuur, en zal een belangrijk onderdeel blijven van onze divisie Purchase and Manufacturing. De federale en Vlaamse regeringen van België hebben maatregelen aangekondigd om het concurrentievermogen van de Belgische industrie te versterken, en ik ben van oordeel dat die een stap in die richting zijn.”

Om het nieuwe platform te introduceren gaat Volvo de komende jaren aanzienlijke sommen investeren. Een belangrijk deel van de investeringen is bestemd voor het uitbreiden van de lasfabriek met een gebouw van 8.200 m².

Eind december moet de ruwbouw klaar zijn; na de zomer van 2016 worden dan de nieuwe productielijnen en robots geïnstalleerd.

“Dat het nieuwe platform aan Gent is toegewezen, betekent dat we een belangrijke hoeksteen blijven van Volvo’s industriële structuur,” zegt gedelegeerd bestuurder Eric Van Landeghem. “Dat dit samenvalt met ons jubileumfeest is een gelukkig toeval. Dit weekend verwachten we 13.000 medewerkers en hun families om vijftig jaar aanwezigheid in Gent te vieren. We kijken met trots terug op een mooie en boeiende geschiedenis, maar tegelijk kijken we ook vooruit, en werken we aan de toekomst.”