GENT – Volvo Cars Gent zal in principe vanaf volgend jaar ook Chinese auto’s in productie nemen. De vraag komt van het nieuwe Chinese automerk Lynk & Co. Volvo is zoals bekend een onderdeel van de Chinese groep Geely.

Volvo Cars verwierf vorig jaar een aandeel van 30 procent in Lynk & Co. De andere aandeelhouders van Lynk & Co naast Volvo Cars zijn Geely Auto met 50 procent en Zhejiang Geely Holding met 20 procent.Lynk & Co werd in 2015 als nieuw volumemerk gelanceerd door Zhejiang Geely Holding, eigenaar van Volvo Cars. Door Lynk & Co productiecapaciteit te bieden in zijn fabriek in Gent steunt Volvo Cars de uitbreiding van het nieuwe automerk naar Europa en kiest het voor een verdere diversificatie van zijn activiteiten. “We zien heel wat potentieel voor dit nieuwe merk op de Europese markt en ondersteunen Lynk & Co graag met Volvo’s technologische en industriële expertise”, zegt Håkan Samuelsson, President en ceo van Volvo Cars.

Positief impact

De gezamenlijke productie met Lynk & Co zal een positieve impact hebben op het kostenniveau, de tewerkstelling en de productievolumes van de fabriek in Gent, en verdere schaalvoordelen opleveren wat betreft de Compact Modular Architecture (CMA), die zowel Volvo Cars als Lynk & Co gebruiken. “Onze fabriek in Gent is een van de efficiëntste autoproductiefabrieken in Europa en beschikt over uiterst bekwaam personeel”, zegt Javier Varela, Senior Vice President Manufacturing and Logistics bij Volvo Cars. “De beslissing van Lynk & Co om te kiezen voor Gent als productiefaciliteit voor Europa toont aan hoe goed de kwaliteitscontrole is die centraal staat in de wereldwijde productiestrategie van Volvo.”

De nauwere samenwerking tussen Volvo Cars en zijn zustermerk komt er nu de onderneming een fase van wereldwijde groei ingaat na de volledige transformatie van de activiteiten de voorbije jaren. Gent is een van de twee autofabrieken van Volvo Cars in Europa en produceert al Volvo’s sinds 1965. Op dit moment telt de fabriek zo’n 5.000 werknemers.