GENT – De kans bestaat dat Volvo Gent in opdracht van zijn Chinese moederbedrijf Geely een nieuwe wagen mag assembleren. Het gaat om een kleine SUV, die weliswaar een stuk goedkoper zou uitvallen dan het net door Volvo gelanceerde model XC40.   

Volvo Gent kan volgens de laatst beschikbare cijfers een productie aan van 250.000 tot 270.000 wagens. Nu wordt afgeklokt op 225.000 auto’s wat dus wil zeggen dat er althans op papier een capaciteit op overschot is van een kleine 50.000 auto’s. De Gentse fabriek aast ook op andere en nieuwe Volvo-modellen, zoals op de opvolger van de populaire V40.

Geely laat in elk geval al weten dat het een nieuwe voor het grote publiek bestemde conceptcar 01 (een SUV-type van dochterbedrijf Lynck) in huis heeft die eerlang ook op de Europese markt zijn verschijning moet maken. In China zelf werd de wagen zopas in primeur te koop aangeboden en dat bleek meteen een commerciële  voltreffer. In een volgenden fase zouden Europa en de VS aan de beurt zijn. Wat Europa betreft heeft de fabriek in Gent volgens Geely alle troeven in huis, maar een beslissing is nog niet gevallen. Over hoeveel auto’s het zou gaan, is evenmin bekend. Wel zeker is dat Volvo Gent op papier in poleposition ligt. Volgens insiders zou er momenteel zelfs geen ander draaiboek op tafel liggen.