GENT – Wat een opsteker voor Volvo Gent. De nieuwe XC40 krijgt meteen grote erkenning, want hij werd uitgeroepen tot de Europese auto van het jaar. Dit moet aan de verkoop maar ook op de leasingmarkt een hele grote boost geven, heet het bij Volvo Cars.

De eerste XC40 rolde pas eind vorig jaar van de band in de Gentse Volvo-fabriek. Een Zweeds (of Chinees?) concept maar Made in Belgium. Het nieuwe model is een midsize SUV, een explosief groeiend marktsegment met heel wat aanbod en dus ook heel wat concurrentie. Het concours Europese auto van het jaar wordt al georganiseerd sinds 1964 maar het is de eerste maal dat Volvo met goud gaat lopen.

De XC40 moet het paradepaardje worden van de Gentse autofabriek. Op het Autosalon maakte hij zijn debuut en oogstte meteen ontzettend veel bijval. Vooral de belangstelling vanuit de fleetmarkt was erg groot. Op het salon pakte Volvo uit met de twee nieuwste SUV’s (XC60, XC40). Het aantal leads (potentiële klanten die doorverwezen worden naar een dealer) voor de Volvo XC40 bedroeg 428. Er werden op de Volvostand bijna 3.300 offertes opgemaakt en 1.295 daarvan waren voor de XC40.

Volvo Cars concludeerde toen al dat de XC40 zijn commerciële start niet gemist had in België. Met de titel Europese auto van het jaar er bovenop, kan het alleen nog beter gaan.