GENT – Tijdens de Volvo Trucks Hackathon in februari 2017 wonnen drie studenten de eerste prijs met hun idee voor een slimme transportkostencalculator. Het team van de Antwerpse universiteit krijgt nu een financiering van het Industrieel Onderzoeksfonds van 90.000 euro om het idee verder uit te werken. Volvo Trucks maakt 30.000 euro vrij.

Het begon allemaal met een driekoppig doctoraat van een studententeam van de Universiteit van Antwerpen, bestaande uit Joris Beckers, Thomas Huybrechts en Valentin Carlan. Hun hackathon idee bestond uit een dynamische planning tool die wijzigingen in het truckschema voorstelt op basis van real time data en de kostimplicaties onmiddellijk toont. De dagelijkse planning van voertuigen kan zo snel worden aangepast als er zich onverwachte situaties aandienen zoals files, ongeval, problemen met het materiaal, enzovoort. Kortom, de studenten tekenden voor een gebruiksvriendelijke oplossing om planners te helpen in hun real time beslissingsproces. Hun idee van een dynamische real time route planning tool werd toen unaniem verkozen door de jury, met onder meer Alexander De Croo, vice-premier en minister van Digitale Agenda.

Verder onderzoek

Inmiddels is het idee geëvolueerd en wil Volvo er verder mee gaan. Er zal in eerste instantie gefocust worden op data-acquisitie en het verwerken van deze data. Vervolgens zal de focus gaan naar het effectief ontwikkelen van verdere transportapplicaties. Met de financiering van 90.000 euro voor verdere ontwikkeling -toegekend door het Industrieel Onderzoeksfond (IOF) – kan de Universiteit van Antwerpen en meer bepaald het team onder begeleiding van de professoren Thierry Vanelslander en Peter Hellinckx, het basisidee nu verder ontwikkelen en verfijnen.

Ook Volvo Trucks Belux steunt de verdere ontwikkeling. Het stelt hiervoor extra diensten beschikbaar voor een bedrag van 30.000 euro. Op deze manier wordt het team ondersteunt met diepgaande kennis van de transportsector, toegang tot reële testsituaties en toegang tot data.