nieuws_170320Een aantal steden als Antwerpen, Brussel, Brugge en Hasselt had ze al, maar voortaan krijgt ook Gent maandelijkse koopzondagen. Op 5 maart 2017 vindt de eerste koopzondag plaats en op de maanden februari en augustus na wordt die iedere eerste zondag van de maand herhaald.

“Het gaat om de winkels in het centrum van Gent”, meldt Christophe Peeters (foto), schepen van Middenstand. Naast de tien koopzondagen op de eerste zondag van de maand, zijn er ook extra koopzondagen en -avonden in de maanden december en januari.

Omdat er in Gent geen akkoord is over de erkenning als toeristisch centrum, wordt teruggegrepen naar de wetgeving uit de jaren zestig. Die maakt het mogelijk om vijftien zondagopeningen per jaar te organiseren. “De Gentse handelaars moeten ook de kans krijgen om op zondag open te zijn, als ze dat willen,” aldus Peeters. “Dat er op zondag wel degelijk een verkooppotentieel is in Gent, is duidelijk. Op basis van onder andere passantentellingen blijkt dat Gent baat zou hebben bij zondagsopeningen,” vult hij aan.

Daarnaast groeit het aanzien van Gent als toeristenstad, stelt Peeters. Retailers zouden zich volgens hem moeten aanpassen aan een veranderend winkelpatroon. De opening van winkels op zondagen zou de handel in het stadscentrum een duw in de rug kunnen geven.