VPK Packaging, met hoofdkantoor in Oudegem, heeft de vaste ambitie om ook in Oost-Europa te blijven groeien. Dat werd gezegd in het Roemeense Cluj-Napoca tijdens een open seminarie in het kader van de Belgisch-Roemeense handelsweek, een organisatie van Beroba (Belgian Roumenian Business Association). De Belgische ambassade in Bucarest en alle regionale exportinstanties waren mede organisatoren.

VPK Packaging heeft in Roemenië al een stevige voet aan de grond sinds 2009 met een eigen productiesite van 25.000 vierkante meter waar tot 40 trucks per dagen geladen worden voor klanten. De site, waar om en bij de 300 medewerkers aan de slag zijn, heeft ook een eigen ontwikkelingscentrum. De voorbije jaren werd er ook fors geïnvesteerd (3 miljoen euro in 2016), onder meer in automatisering. Vanuit de Roemeense vestiging wordt niet alleen de lokale markt bediend maar ook nabije landen als Hongarije en Slovakije. Verpakkingsmateriaal heeft sowieso een beperkte transportradius.

In dit deel van Europa is de concurrentie hevig, maar kondigt zich ook een consolidatiebeweging aan. Daarin wil VPK een actieve rol spelen, kwestie van de stevige marktpositie te versterken. “Als er zich opportuniteiten voordien, dan worden overnames niet uitgesloten”, aldus Nikolaas Verhelst van VPK Packaging Roemenië. “We hebben het voordeel van een stevige financiële groep achter ons te hebben.”