Vrijdag 21 november is dag van de ondernemer

aaaaaaaondernemerVandaag bestaat een ‘dag’ voor zowat alles: de Dag van de Jeugdbeweging, de Dag van de Klant, Secretaressedag… Vreemd genoeg bestond er tot vorig jaar nog geen “Dag van de Ondernemer”. Unizo heeft dar verandering in gebracht door voortaan elke derde vrijdag van november uit te roepen tot dag van de ondernemer.

“We kunnen het  economische en maatschappelijk belang van ondernemers niet genoeg benadrukken” zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Hun ondernemerschap én hun verantwoordelijkheidszin vertalen zich in duizenden jobs en via hun activiteiten zwengelen ze de economie mee aan. Het is niet meer dan terecht dat eenmaal  per jaar hun doorzetting en hun veerkracht in de schijnwerpers staan.”

De derde vrijdag van november is niet toevallig gekozen. Elke derde week van november vindt immers ook de “Global Entrepreneurship Week” plaats. Een week waarop wereldwijd campagne wordt gevoerd om ondernemerschap te promoten. Organisaties en instellingen overal ter wereld nemen die week lokale, nationale en internationale initiatieven om ondernemers en ondernemerschap in de kijker te zetten.

“Voor de ondernemer is deze dag een welgemeende schouderklop. Het is een uiting van dankbaarheid voor het nemen van risico’s en het omzetten van opportuniteiten naar kansen en werkgelegenheid. Het is een aanmoediging om als inspirators en gangmakers door te zetten en te blijven ondernemen”, aldus Van Eetvelt. “Deze dag moet tenslotte ook een bijdrage leveren aan een positief imago van het zelfstandig ondernemerschap en toekomstige ondernemers stimuleren om ook de uitdaging aan te gaan.”

Unizo heeft er alles aan gedaan om de dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Zo zijn massaal stickers uitgedeeld om “tattoos” te plaatsen op een lichaamsdeel en zo te zeggen dat “ondernemen in je vel zit”, daar een selfie van te nemen en die te posten op de sociale media. Radio 1 staat in de voormiddag in het teken van de ondernemer. En Radio 2 past doorheen de dag zijn programmatie aan.   15 politieke tenoren zullen op vrijdag 21 november de plaats innemen van ondernemers. In Oost-Vlaanderen  zijn dat Matthias Diependaele (NV-A) bij bakkerij Burez in Oudenaarde, Bjorn Rzoska (Groen)  bij Dranken Van Eetvelde in Lokeren, Egbert Lachaert (Open VLD) bij Nieulant Recycling in Aalst en Hilde Crevits (CD&V) bij standenbouwbedrijf Creaplan in Nazareth.  20.000 ondernemers krijgen op de Dag een persoonlijke felicitatiekaart toegestuurd van Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering.  Om de dag af te sluiten worden twee evenementen georganiseerd. De KMO Laureaat in  Willebroek en het Feest van de Ondernemer in de Versuz in  Hasselt.