Vroeger verslaafd, nu coach en organisator van Alcoholvrije Dag

InMichael Niclaus navolging van de actie Dagen zonder Vlees en de Nationale Stoofvlees met Frietjes-dag riep Michael Niclaus 23 april uit tot Nationale Alcoholvrije Dag. Tot vier jaar geleden was de Oost-Vlaming zelf zwaar verslaafd. Nu zet hij als zelfstandig alcoholcoach anderen op weg om het goedje af te zweren.

“Als prille twintiger kon ik het drinken echt niet laten”, vertelt Gentenaar Michael Niclaus. “Pas toen ik rond mijn 25ste besefte dat alcohol helemaal niet zo plezant is als iedereen liet uitschijnen, ben ik erin geslaagd te stoppen. Tot dat inzicht ben ik gekomen door veel te lezen, in therapie te gaan en opleidingen te volgen.”

Niclaus heeft er niet alleen een nieuwe levenshouding aan overgehouden, sinds 1 januari 2013 werkt hij als zelfstandig alcoholcoach. Zijn missie: zijn visie rond alcohol met zoveel mogelijk mensen delen. “Ik wil iedereen aanmoedigen om na te denken over zijn alcoholgebruik. Als je op televisie naar een voetbalmatch kijkt, dan hoor je in de reclameblokken telkens een blikje bier opengaan. Alcohol is alomtegenwoordig. De maatschappij, de media, je vrienden doen alsof je alcohol nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat is niet zo. Alcohol is niet gezellig. Het helpt niet om te ontspannen en je hebt het zeker niet nodig om plezier te beleven.”

Die boodschap probeert hij via lezingen, coaching en (audio)boeken aan de man te brengen. In twee jaar tijd heeft hij via de scholen 25.000 jongeren bereikt. 200 verslaafden heeft hij geholpen om te stoppen met drinken. Bij ongeveer de helft is het effectief gelukt. Ook de media zijn gretig op zijn verhaal gesprongen. Niclaus verscheen al in Koppen, Reyers Laat, Café Corsari en in tal van kranten en magazines. Zijn oproep om op 23 april massaal nee te zeggen tegen alcohol werd op de sociale media goed opgepikt. Ruim 2.000 mensen hebben hun deelname aan de eerste Nationale Alcoholvrije Dag bevestigd. Op die dag zal Niclaus ook zijn twee nieuwe boeken ‘Ik ben het zat’ en ‘Alcoholvrij’ voorstellen.