Het eerste wereldkampioenschap Excel heeft meteen een Belgische medaille opgeleverd. Joke Vranken uit Gent veroverde de bronzen plak. Bovendien mag ze zich voortaan de beste vrouwelijke Excel-expert ter wereld noemen, want alleen de Canadees Ghazanfar Abidien en de Noor Prerit Ahuja, twee mannelijke tegenstanders, waren de Gentse te slim af. “Ik ben zeer verbaasd met deze podiumplaats”, vertelt de 31-jarige dame.

De wedstrijd voor kenners van het spreadsheetprogramma van Microsoft had deelnemers uit veertien landen. Joke Vranken, specialist in datavisualisatie bij marktonderzoeksbureau Ipsos Mori, trok er als Belgisch kampioene naar toe. Vooraf mikte ze op een topvijfplaats. “De internationale finale was moeilijker dan hier in België, dus ben ik zeer blij dat ik als derde ben geëindigd. Het was een leuke ervaring om ons klein landje te vertegenwoordigen.”

De deelnemers moesten tijdens de finale het beste van zichzelf geven in de disciplines gegevensaflossingskoers, grafiekgymnastiek en formuleworstelen. De Canadese winnaar krijgt, naast de eer zich Wereldkampioen Excel te noemen, ook een reis naar Seattle in de Verenigde Staten van Amerika. Daar zal hij met Microsoft mee aan de nieuwste versie van Office Excel werken.

Ook Microsoft België is zeer trots op de prestatie van de Belgische deelneemster. “Microsoft steunt vrouwen die de wereld willen veranderen en impact hebben op de toekomst van technologie”, klinkt het. De Belgische afdeling kijkt uit naar de aanbevelingen van de vrouwelijke wereldkampioene voor de toekomstige versies van Excel.  “Haar feedback als ervaringsdeskundige die dagelijks Excel gebruikt, zowel voor het werk als thuis, is voor ons een schat aan informatie.”