Tankstation Elva in Erembodegem © Electrabel

Electrabel en de intercommunale afvalmaatschappij ILvA hebben op de industriezone van Erembodegem een aardgastankstation geopend. Chauffeurs tanken er geen LPG, maar CNG, gecomprimeerd natuurlijk gas. Volgens Electrabel is een CNG-motor 95 procent minder vervuilend dan een oude dieselmotor en 40 tot 50 procent minder vervuilend dan een moderne dieselmotor. Een tank van 20 kilogram aardgas zou een rijbereik van 400 kilometer hebben. Kostprijs: 20 euro, of omgerekend 0,05 euro per kilometer.

Voor Electrabel is Elva – zo heet de nieuwe onderneming – het vierde aardgastankstation in Vlaanderen. Eerder opende de energiemaatschappij CNG-tankstations in Brugge, Berchem en Mechelen. Het nieuwe tankstation ligt vlakbij de afrit Aalst van de E40 en is op maat van grote voertuigen. Volgens Kristof Corthout van Electrabel kunnen vrachtwagens hun tank in amper vijf minuten vullen.

Ook het grote publiek kan in het tankstation terecht. In België rijden momenteel 1.600 CNG-wagens rond. Intercommunale ILvA is alvast van plan om zijn vloot CNG-voertuigen uit te breiden. Momenteel heeft ILvA een bestelwagen en een vrachtwagen op CNG. Vier huisvuilwagens zijn in bestelling, en er loopt een gunningsprocedure voor de aankoop van zes vrachtwagens voor glasinzameling en nog eens vier extra huisvuilwagens. Op langere termijn wil ILvA het volledige wagenpark vervangen door energiezuinige modellen.