DEINZE – ‘Entre Mer & Montagne’, zo heet het vernieuwend woonconcept dat i-vzw Réseau de Soins Vincent, met hoofdzetel in Deinze, binnenkort start in Zuid-Frankrijk. Het combineert wonen in een prachtige streek met mooie architectuur, modern comfort en een uitgebreide woonservice. De vzw met internationaal statuut is hiermee de eerste in Vlaanderen die uitpakt met een dergelijk servicewoonproject buiten de landsgrenzen.

“Wie droomt er niet van om op termijn in het buitenland te gaan wonen om daar ten volle te genieten van zon, zee, strand en natuur. Toch wordt de stap vaak niet gezet omdat men vreest dat daar niet de juiste of onvoldoende zorgen voorhanden zijn om er ook op hogere leeftijd te kunnen blijven. Met het project “Entre Mer & Montagne” willen we daar een mouw aan passen”, steekt Ludo Timmermans van de i-vzw van wal.

Internationaal statuut

Réseau de Soins Vincent heeft naast zijn hoofdzetel in Deinze ook een 2de zetel in Frankrijk. Deze vzw met internationaal statuut bezit een ruime expertise in de zorgsector. Hij is gelinkt aan een Vlaamse vzw die meerdere woonzorgprojecten gerealiseerd heeft in Deinze. “Aangezien de i-vzw in Frankrijk geen commerciële bouwactiviteiten mag uitvoeren, richtten we een aparte vennootschap op. Die zorgde voor de aankoop van de gronden in Frankrijk en treedt ook op als bouwheer. Hierin zetelen dezelfde mensen als in de i-vzw, allemaal actief of met ervaring in de zorgsector. De ontwikkeling en het beheer van het project berusten bij de i-vzw. Ondertussen zijn de definitieve ontwerptekeningen klaar en kennen we ook de aannemers met wie we in zee gaan”, aldus de heer Timmermans.

Letterlijk tussen de zee en de bergen

Het project “Entre Mer & Montagne” wordt letterlijk tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën gerealiseerd, in de regio Languedoc-Roussillon. Op een bouwkavel in het dorpje Villelongue dels Monts verrijzen in totaal 32 appartementen. Het geheel wordt verder uitgerust met een mooie tuin, zwembad, jacuzzi en een onthaal- en ontmoetingsruimte. Het complex zal ook rolstoelvriendelijk en toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Vernieuwend concept

“Het project is in de 1ste plaats gericht op individueel wonen met veel aandacht voor de privacy. Maar tegelijkertijd is er de omkadering met allerlei faciliteiten voor een uitgebreide woonservice, aangepast aan de behoeften van de bewoners. Dat kan gaan van culturele en sportieve activiteiten, animatie, maaltijdservice en shuttledienst tot medische verzorging en extra woonassistentie. We kunnen hier gerust spreken van een vernieuwend concept voor servicewonen”, besluit Timmermans.