Waarom stapt Ignace Van Doorselaere echt op bij Van de Velde?

000000000ignaceHet was afgelopen weekend groot nieuws in ondernemersland: Ignace Van Doorselaere, sinds 2004 ceo van de beursgenoteerde lingeriegroep Van de Velde, verlaat eind dit jaar het bedrijf uit Schellebelle.  Het werd door de groep bekendgemaakt bij de voorstelling van de puike resultaten van 2015 met een omzet die voor het eerst boven de 200 miljoen euro uitkwam en een groepswinst van 41 miljoen euro.

Daarop volgden in diverse media afscheidsinterviews met de ceo, die eerder topfuncties bekleedde bij het vroegere Interbrew (nu ABInBev) , en zich regelmatig laat opmerken met uitgesproken meningen. Eind vorig jaar bijvoorbeeld sprong hij nog op de brug door te melden dat evaluatiegesprekken bij ondernemingen eigenlijk geen zin hebben en dat ze daarom bij zijn bedrijf werden afgeschaft, waardoor hij meteen een nieuwe invulling gaf aan de hr-functie in een bedrijf. Hij is als één van de pioniers in het denken rond duurzaam ondernemen ook een veelgevraagde gastspreker. Exclusief voor Madeinoostvlaanderen voegt hij nog een aantal zaken toe aan wat hij in die afscheidsinterviews al meldde.

“De hoofdreden waarom ik vertrek bij Van de Velde is mentaal, geeft hij aan.  “Ik ben aan mijn tweede jeugd gekomen en voel me jonger en hongeriger dan 14 jaar geleden, toen ik vertrok bij Interbrew. Bovendien wens ik niet meer in “puur dienstverband” te werken.  Ik wil mee in de boot met de aandeelhouder, ook al is die veel groter dan ik zou zijn.   Welke hoedanigheid die aandeelhouder heeft – private equity, familie, fonds – is niet belangrijk.  Het gaat om de fit tussen mensen, het begrijpen van de groei van een project en het verdelen van de upside en downside.”

Ignace van Doorselaere sluit niet uit dat hij via zijn eigen vennootschap 4F een groeimotor, of zoals het in moderne termen heet “growth engine”, opstart.  “Hoe krijg je een bedrijf van fase A naar fase B op 5 jaar?”, zegt hij. “Ik heb dat twee keer mogen meemaken en heb daarbij mee aan de kar mogen trekken, in twee heel verschillende sectoren, bier en lingerie. Ik wil geen consulting doen, wél mee investeren en samenwerken met visie en methode vanuit een bepaalde rol, of dat nu als lid is van de raad van bestuur of in een andere rol.”

De komende maanden wil Ignace Van Doorselaere daarover met allerlei mensen verkennende gesprekken voeren. “De beslissing zal wel vallen als ze valt”, zegt hij nog. “Er is geen mentale druk. Ik wil alleen zeker zijn te kiezen voor het “juiste” project. Ik zal wel zien wat er uiteindelijk uit de bus komt. En natuurlijk blijf ik mijn engagement nakomen om tot het einde van het jaar Van de Velde in goede banen te helpen leiden. Ook dat zal niet gemakkelijk zijn. De aftrap voor die match is gegeven, maar hij is verre van gespeeld.”