Walter De Volder (Volvo) is preventieadviseur van het jaar

Photo Walter De Volder 1Walter De Volder (foto), Preventieadviseur bij Volvo Car Gent, ontving vorige week de Award van Preventieadviseur van het jaar 2016.

 Met deze prijs beloont Agoria, de federatie van de technologische industrie, een bedrijf dat bijzondere aandacht schenkt aan veiligheid, niet alleen die van zijn eigen medewerkers maar ook die van derden, voornamelijk onderaannemers.

Walter De Volder, Preventieadviseur bij Volvo Car Gent, kon de jury overtuigen om verschillende redenen.  Zo komen in de veiligheidsaanpak van Volvo alle domeinen van de veiligheids- en welzijnswetgeving aan bod, ook in het kader van werken met klanten en onderaannemers.  Daarnaast is er duidelijkheid in alle stappen naar een echte veiligheidscultuur, en er is op het vlak van veiligheid ook een aansturing en responsabilisering van de hiërarchische oversten.

Walter legt uit: Onze veiligheidsregels werden opgesteld met als doel zorg te dragen voor iedereen die op ons bedrijf binnenkomt: medewerkers, bezoekers, contractors. Alle domeinen van het welzijnsbeleid komen aan bod: arbeidsveiligheid, ergonomie, gezondheid, hygiëne, psychosociale aspecten, milieu en verfraaiing van de werkplaatsen.”

Agoria wil tevens de aandacht vestigen op de hoge mate van transparantie die het veiligheidsbeleid van Volvo Car Gent kenmerkt: “Onze prestaties op het vlak van veiligheid worden geregeld met het management besproken. Samen geven we ook stelselmatig feedback aan de verschillende contractors waarmee we samenwerken,” aldus de kersverse Preventieadviseur van het jaar.

Agoria maakt elk jaar een studie van de werkongevallen in zijn lidbedrijven: de statistieken van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) vertonen al enkele jaren een gestage daling, maar de frequentiegraad en de ernst van de ongevallen in lidbedrijven van Agoria blijven onder de nationale statistieken.