Wat kan VOKA-missie naar Silicon Valley Oost-Vlaamse ondernemers opbrengen?

000000000000000000termDe Gentse burgemeester Termont zal wellicht wel spijt hebben dat hij de historische wedstrijd van “zijn” Buffalo’s in in de achtste finales van de Champions league heeft moeten missen, maar daar is een goede reden voor. Nog tot maandag 22 februari leidt hij samen met schepen voor economie Mathias De Clercq een Oost-Vlaamse VOKA ondernemersdelegatie  naar Silicon Valley. Met een missie naar het mondiale ‘epicentrum’ van disruptie en vernieuwing wil Voka Oost-Vlaanderen ondernemers een venster bieden op de nieuwste ontwikkelingen. Een zoektocht naar innovatie, inspiratie en investeerders. Het initiatief moet Gent mee op de kaart te houden als een Europese hotspot voor startups die ook in hun doorgroei een steuntje in de rug krijgen.

Gent en – bij uitbreiding – Oost-Vlaanderen is een buitengewoon actieve scene voor startups en voor  bedrijven die gebruik maken van – of gericht op zoek gaan naar – innovatieve technologieën.

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen: “Gevestigde ondernemingen doen steeds vaker een beroep op start ups en scale ups voor de ontwikkeling van hun diensten en producten. Wij weten dat Gent – met 350 actieve startups – terecht als een heel aantrekkelijke hotspot wordt gezien in het Belgische startupecosysteem. Om die jonge ondernemingen verder te steunen, is het van groot belang om voeling te houden met actoren en plaatsen in de wereld van waaruit de economische disruptie gevoed wordt en waar men belangstelling heeft voor onze starters met groeipotentieel. Daarom deze missie naar Silicon Valley. Tegelijk willen wij Gent daar promoten als een interessante, gonzende Europese startupstad. Berlijn en Londen kent men wel in Silicon Valley;men zal nu ook Gent leren kennen.”

Voor de missie naar Silicon Valley wist Voka Oost-Vlaanderen een delegatie van een 40-tal ondernemers te verzamelen.

Geert Moerman: “Wij merken dat twee types van bedrijven hebben ingetekend: enerzijds ICT, high tech en startups die hun activiteiten willen boosten in Silicon Valley en anderzijds een aantal meer traditionele middelgrote ondernemingen die op zoek gaan naar nieuwe ideeën inzake ondernemerschap, talent, samenwerking en financiële know how. Het is erg belangrijk dat burgemeester Daniël Termont de leiding over onze missie heeft aanvaard. Hij zal samen met eerste schepen De Clercq onze aanwezigheid een officieel karakter geven en Gent promoten bij durfkapitaalvertstrekkers die willen investeren in startups.”

De Voka-missie heeft San Francisco als uitvalsbasis. De regio ten zuiden van deze Californische stad lijkt wel een grote broedkamer van succesvolle, born global startupbedrijven in de wereld. Op het programma staan o.m. een bezoek aan de universiteiten van Berkeley en Stanford en de hoofdkwartieren van Facebook en Google. Maar ook de ondernemingen GSV Labs (incubator), Declara, Autodesk, dat het Gentse circuits.io overnam,  Xilinx en PRYSM worden bezocht. Er zijn voorts contacten met Belgische startups en groeiers over hun ervaringen in en met Silicon Valley, en met Amerikaanse en Belgische ondernemers, investeerders en stakeholders.