Wat zijn de drie belangrijkste hr-trends van 2015?

001topVolgens een recent onderzoek van Top-Employers en van hr-dienstverlener Ascento, die ook een kantoor heeft in Gent, staan bij de hr-afdelingen van de belangrijkste werkgevers van het land in 2015 heel wat innovatieprojecten op stapel. De nadruk ligt daarbij op efficiëntie, nog meer aandacht voor talent binnen de eigen rangen en technologische vernieuwingen. Ook kmo’s kunnen natuurlijk de nodige lessen trekken uit die trends.

Omdat organisaties weten dat talent meer dan ooit het verschil moet maken, leggen ze de focus steeds meer op de talentontwikkeling binnen de organisatie. “We merken dat HR meer focust op de medewerkers die al in dienst zijn dan op de rekrutering van nieuwe medewerkers, zonder uiteraard nieuwe aanwervingen uit het oog te verliezen”, zegt Sven Hubin. Dat is bijvoorbeeld het geval bij KPMG. Via persoonlijke ontwikkeling op maat laat KPMG de medewerkers leren, groeien en ontwikkelen. “We kijken hoe we de talenten van onze kandidaten het best kunnen inzetten in onze organisatie. Zo krijg je een tevreden organisatie én tevreden medewerkers”, aldus Wouter van Linden van KPMG.

Ook technologische vernieuwing blijft een hot item in de hr-afdelingen. Zo lanceert het universitair ziekenhuis Antwerpen (UZA) als eerste in de sector de Welcome app voor nieuwe medewerkers zodat ze het reilen en zeilen van het ziekenhuis en hun toekomstige dienst en collega’s kunnen volgen. “In de app leiden we hen rond door het UZA en ze krijgen een welkomwoord van de ceo mee”, legt Hildegard Hermans uit. “Ook krijgen de nieuwe medewerkers via de app de kans om zich voor te stellen aan huntoekomstige team, zodat het ijs al gebroken is.” Intussen gebruiken een 40tal starters – artsen, verpleegkundigen, technici,… – de app al en de reacties zijn heel positief.

Vorig jaar lanceerde Umicore het technologische platform “MyCampus” waarbij de medewerkers hun doelstellingen kunnen inbrengen en opvolgen, waar de prestaties geëvalueerd worden en waar iedere medewerker het aanbod van trainingen kan bekijken. KPMG lanceerde recent dan weer een onboarding-tool.

Naast de focus op talennt in eigen rangen en op technologie is er bij de belangrijkste werkgevers volgens Ascento ook nog altijd heel veel aandacht voor efficiëntie. Bij Umicore bijvoorbeeld wordt in 2015 de hr-organisatie hertekend. Drie hr-expertisecenters – employee relationship, compensation, benefits en payroll en recruitment, learning en development – zullen voor alle 8 sites gelijkwaardig beschikbaar zijn. “Daarnaast willen we de opleidingen gelijkschakelen in de verschillende geografische regio’s, zodat bepaalde trainingen niet telkens opnieuw uitgevonden moeten worden”, zegt Daniël Motton.