GENT – In de maanden oktober en november loopt het project Op talent staat geen leeftijd. Ditmaal was Oost-Vlaanderen aan de beurt. In Gent kregen werkzoekende 55-plussers de kans om de aanwezige werkgevers te overtuigen van hun talenten en competenties.

Vandaag is één vierde van de Vlaamse werkzoekenden ouder dan 50 jaar. In Oost-Vlaanderen gaat het om 9.956 individuen. Bijna 8 op de 10 van deze mensen is zelfs al meer dan een jaar bezig met het zoeken van een job. Het project Op talent staat geen leeftijd moet daar verandering in brengen.

Een twintigtal werkzoekende 55-plussers namen daarbij zelf het initiatief. Zij stonden zelf in voor de uitwerking van het concept, de planning en de promotie van het event. VDAB zorgde voor de volledige ondersteuning. “Met dit initiatief geven we hen de kans om het heft in eigen handen te nemen”, zegt Freddy Van Malderen, directeur VDAB Oost-Vlaanderen. “We hebben vandaag de dag alle talenten nodig op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat we werkgevers blijven sensibiliseren om verder te kijken dan het diploma. Wat telt zijn de competenties van een kandidaat, ongeacht leeftijd, achtergrond en/of scholingsgraad.”

Zweeds voorbeeld

De dag bestond uit een panelgesprek waarin Freddy Van Malderen, Jan Denys van Randstad Group, directeur Unizo Oost-Vlaanderen Jos Vermeiren, Veerle Zenner van MedZorg – Thuisverpleging en Johan Browaeys van Voka Vlaamse Ardennen zetelden. Ook de Zweed Peter Bailliere van HR Alfa Laval Zweden nam het woord. Hij vertelde waarom de werkzaamheidsgraad bij 55-plussers in Zweden 75,5% bedrijft, terwijl dat in Vlaanderen minder dan de helft is. Nadien volgde een speeddate waarbij de 55-plussers zichzelf aan geïnteresseerde bedrijven konden voorstellen.

“Je netwerk uitbreiden, vooroordelen bannen, tonen wat we waard zijn en bedrijven persoonlijk ontmoeten. Daar doen we het voor”, zegt Johny Moens, één van de organisatoren 55+.