Wijnober van restaurant Horseele is beste Belgische wijnsommelier

joery-2-750x498Joery Delille (foto) mag zich de beste Belgische sommelier van 2016 noemen. De wijnober van restaurant Horseele, gevestigd in de Gentse Ghelamco Arena, won op 16 oktober de finale van de Belgische Sommeliersgilde, die plaatsvond in Groot-Bijgaarden..

De eindstrijd ging tussen drie finalisten. De 29-jarige sommelier Joery Delille haalde het van zijn collega-wijnkelners Gianluca Di Taranto van restaurant The Jane in Antwerpen en Stéphane Dardenne van restaurant La Table de Maxime in Paliseul, een gemeente in de provincie Luxemburg.

De drie finalisten moesten het tegen elkaar opnemen in negen proeven, waaronder het herkennen van champagne, het identificeren van wijnetiketten en het blind proeven van twee wijnen en vijf producten. Andere opdrachten gingen over de kennis van Oostenrijk, het decanteren van vintage port en een debat over een actualiteitsvraag in het Engels.

De Belgische Sommeliersgilde organiseerde de wedstrijd in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) en de gastronomische club Prosper Montagné. De proeven werden beoordeeld door een uitgebreide jury met 22 leden.

De bekroning van Joery Delille is uiteraard ook goed nieuws voor restaurant Horseele van de Belgische sterrenchef Danny Horseele die eerder al twee Michelinsterren haalde toen zijn restaurant nog in Dudzele was gevestigd en ook in de Gentse Ghelamco-Arena meteen een eerste Michelinster kon binnenrijven.