Matthias & Aelbrecht (groot)WinWinner, het Gentse platform dat jonge ondernemingen en investeerders samenbrengt, lanceert een nieuwe dienst om ondernemingen en investeerders te begeleiden die gebruik willen maken van de tax shelter voor startende ondernemingen. De tax shelter voor startende ondernemingen kan jonge Belgische ondernemers aan startkapitaal helpen. Maar weinigen weten hoe deze fiscale stimulans, die sinds juli 2015 bestaat, toegepast moet worden.

WinWinner is een platform waarop jonge ondernemingen hun concept en financieringsnood kenbaar kunnen maken aan potentiële investeerders. Particuliere investeerders die een bedrijf financieel willen ondersteunen op een fiscaalvriendelijke manier, kunnen op de website van WinWinner op zoek gaan naar hun ideale kandidaat. Bij een succesvolle match, begeleidt WinWinner beide partijen bij het administratieve proces. WinWinner sloot op die manier het voorbije jaar voor meer dan 400.000 euro winwinleningen af.

 Sinds kort helpt WinWinner ondernemingen en investeerders ook bij de toepassing van de tax shelter voor startende ondernemingen. Het initiatief, opgezet om ondernemerschap in Vlaanderen te ondersteunen, biedt heel wat voordelen. Zo kunnen start-ups tot 250.000 euro kapitaal ophalen. Investeerders krijgen dan weer een belangrijk belastingvoordeel. Toch wordt de interessante maatregel nog te weinig toegepast in het Belgische ondernemerslandschap.

Aelbrecht Van Damme, partner bij WinWinner (rechts op de foto): “Door de tax shelter van A tot Z te regelen, nemen we ondernemers heel wat research en werk uit handen. We behandelen hun dossier vlot, correct en volgens de regels van de kunst. Zo kunnen ze genieten van de mooie voordelen die tax shelter voor startende ondernemingen biedt, terwijl ze zich concentreren op hun business en tijd en geld uitsparen.”

Door de lage spaarrente van vandaag, kan de tax shelter een interessant alternatief zijn voor investeerders om meer rendement te halen uit hun spaargeld”, voegt Matthias Browaeys (links op de foto), de oprichter van WinWinner, toe.

Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post, die de tax shelterregeling voor startende ondernemingen in het leven riep, is enthousiast over het initiatief van WinWinner: “Meer kansen voor start-ups betekent meer kansen voor innovatie en nieuwe jobs. De tax shelter voor startups geeft starters een betere toegang tot financiering en slapend spaargeld op spaarboekjes zal worden geactiveerd.”

Als je woont in een gemeente met 7% gemeentebelasting, dan kan een investering van 50.000 euro in een micro-onderneming je in dat jaar een belastingvermindering van 24.075 euro opleveren (50.000 euro X 45% X 1,07).Bovenop de belastingvermindering heb je als investeerder kans op dividenden bij winst en een meerwaarde op de aandelen.