Wissel van de wacht bij cuberdonfamilie uit Eeklo

3 GeneratiesAl meer dan 60 jaar produceert Geldhof in Eeklo de ambachtelijke cuberdons, ook bekend als “neuzen”. De jongste tijd kwamen ze onder meer door de   “neuzenoorlog” in de Gentse binnenstad vaak in de belangstelling.

Het was Antoine Geldhof, vader van huidig gedelegeerd bestuurder Tony Geldhof, die als veertienjarige het geheime negentiende-eeuwse recept van de cuberdons kreeg aangeleerd door de kleinzoon van de oorspronkelijke uitvinder. In 1954 startte hij een eigen productiebedrijf op in Eeklo.

De cuberdons  zijn paarse snoepjes van zachte stroop met daarrond een dun versuikerd korstje. De suikermassa heeft een typische smaak op basis van frambozen en rood fruit en wordt gebonden met Arabische gom. In 2009 erkende de VLAM de cuberdons van Confiserie Geldhof als Vlaams streekproduct.

Het bedrijf produceert jaarlijks ruim 400 ton neuzen. Ook verschillende afgeleide producten worden op de markt gebracht, zoals dessertsaus (cub-O-creme), cuberdonconfituur (cub-O-jam), smeerpasta (cub-O-spread) en de chocolade cuberdon met de echte cuberdon als vulling (cub-O-choc).

Sinds eind maart staat Jo Geldhof – de derde generatie binnen de Geldhof familie – officieel aan het roer van de confiserie. Vader Tony Geldhof zal zijn zoon achter de schermen nog bijstaan met raad en daad. Jo is sinds 2004 actief in het bedrijf. Zo runt hij momenteel reeds het dochterbedrijf ‘Sweets & Candy’ waar hij er met succes in slaagt om de ambachtelijke snoepjes nieuw leven in te blazen.

Geldhof wil tevens meteen ook de lijn verder zetten om het familiebedrijf voort te moderniseren, te optimaliseren én uit te bouwen. “Het is altijd al onze ambitie geweest om de twee bedrijven te fuseren tot één prachtige ambachtelijke confiserie waar familie en traditie centraal staan”, zegt Jo Geldhof. “We zijn er immers van overtuigd dat we ook op exportmarkten flinke successen kunnen boeken.”