wonkylogoVerse groenten worden voortdurend weggegooid omwille van een te grote voorraad of esthetische redenen. Om de voedselverspilling in de voedingsindustrie tegen te gaan, lanceert Wonky op 8 december zijn allereerste dipsauzen voor het brede publiek. De Gentse start-up maakt deze van geredde groenten. De sauzen komen in twee smaken, de pittige paprikadip en frisse worteldip, en zijn in dertien horeca- en delicatessenzaken in en rondom het Gentse te verkrijgen.

Het gaat om een uitzonderlijk project want beide dipsauzen zijn 100% plantaardig en vrij van kunstmatige toevoegingen. Voor het verkrijgen van de groenten wordt samengewerkt met Vlaamse bedrijven uit de voedingsindustrie, waar meer dan 1 miljoen ton voedsel per jaar verloren gaat. “Dit is dus een echte win-winsituatie: voedselverwerkende bedrijven zijn tevreden omdat ze nog iets krijgen voor groenten die anders niets meer opbrengen. En de mensen kunnen genieten van een lekkere, gezonde dipsaus terwijl ze voedselverspilling tegengaan,” verduidelijkt Helena Gheeraert, oprichtster van Wonky.

De komende maanden breidt de start-up zijn verkooppunten uit en zullen de dipsauzen verkrijgbaar zijn in heel Vlaanderen. Daarnaast bereidt Wonky zich ook voor op een uitbreiding van het gamma. Zo denkt het bedrijf niet alleen aan nieuwe dipsauzen, maar ook aan gezonde groentechips en snackrepen.

Helena Gheeraert richtte Wonky op in april 2016. De dips werden al geserveerd op meerdere foodmarkets en evenementen. In april 2016 kreeg Wonky de prijs voor Most Sustainable Project in Food Innovation, georganiseerd door Startup Weekend. Daarnaast werd de start-up geselecteerd om deel uit te maken van start-up community Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.