WoodSeat: een leeronderneming met een duidelijke visie

0000000000woodseatSimon Oliebos, Matthijs Vancaeyzeele, Barny Pieters, Mathias Van Moerkerke en Rigès De Witte, vijf Oost-Vlaamse studenten aan de Arteveldehogeschool in Gent, maken voor hun afstudeerproject in de richting KMO Management meubels uit oude palletten, waarvoor ze werken met pallettenhout van tweede en derde keuze. Ze richtten daarvoor de leeronderneming WoodSeat op. Een leeronderneming is een project van UNIZO dat de bedoeling heeft om studenten warm te maken voor het ondernemerschap en hen leert wat er allemaal bij het leiden van een onderneming komt kijken.

“We zijn er nog niet uit of we nadat we zijn afgestudeerd hiermee zullen doorgaan en er een vennootschap van zullen maken”, zegt Barny Pieters. “Temeer omdat zeker vier van ons ook plannen hebben om voort te studeren.”

In afwachting pakken ze de zaken echter heel serieus aan. Simon Oliebos uit Lochristi kwam op het idee, nadat hij een workshop meubels maken uit pallethout volgde. Daarna betrok hij er ook zijn vrienden bij die elk een specifieke verantwoordelijkheid dragen in het bedrijfje. Ondertusen heeft WoodSeat al een heel assortiment verschillende tafeltjes, stoeltjes, zitmeubelen en barstoelen. Die worden geproduceerd in samenwerking met een beschutte werkplaats. “Dat sluit perfect aan bij onze filosofie om meteen maatschappelijk verantwoord te ondernemen”, zegt Barny Pieters.  “We werken met milieuvriendelijke producten, maar onze samenwerking met de beschutte werkplaats geeft aan dat we ook aan onze sociale rol denken.”

De jonge ondernemers mikken vooral op bedrijven als klanten. Bij de vader van Mathias Van Moerkerke in Deinze hebben ze alvast ook een toonzaal ingericht. En ook de marketing pakken ze vrij professioneel aan: ze sloten een samenwerking met het televisieprogramma De ideale wereld die inhoudt dat de lidkaarthouders van dat programma een extra service krijgen als ze bij WoodSeat kopen: dan wordt hun logo gratis in de meubelen  gegraveerd