GENT/SINT-NIKLAAS – Van de 67 genomineerden blijven er in de shortlist nog 12 kandidaat-winnaars over voor de titel van IT Person of the Year. Alexander De Croo, Dries Buytaert, Jonas Dhaenens en Danielle Jacobs verdedigen tijdens de finale op 14 maart de Oost-Vlaamse eer.

De verkiezing voor IT Person of the Year is een initiatief van Computable. De winnaar wordt gekozen op basis van zijn of haar activiteiten in de voorbije twaalf maanden, managementstijl, (internationale) uitstraling, bedrijfsprestaties en de impact op de Belgische IT-biotoop. In aanloop naar de bekendmaking wordt de lijst nog van 12 tot 5 finalisten herleid.

In december waren er onder de 67 genomineerden nog 11 Oost-Vlaamse kanshebbers. Daar blijven er nog 4 van over. Het gaat om Alexander De Croo, Dries Buytaert, Jonas Dhaenens en Danielle Jacobs.

De overblijvers

Alexander De Croo is sinds oktober 2014 vicepremier en minister van Digitale Agenda, Ontwikkelingssamenwerking, Telecommunicatie en Post in de regering-Michel. Hij kwam met een ambitieus plan rond Digital Belgium dat dit jaar in een versnelling zou moeten komen. 

Dries Buytaert is de oprichter van Drupal dat aan de basis van heel wat vooraanstaande websites ligt. In 2007 richtte hij Acquia op, dat diensten en advies over Drupal aanbiedt. Sinds 2016 leidt hij bij Acquia een eigen onderzoeksafdeling. Die moet mee de toekomst van Drupal helpen bepalen.

Jonas Dhaenens richtte in zijn tienerjaren het intussen alom bekende Combell op. De Gentenaar is nu ook ceo van Intelligent, de hostinggroep boven Combell, en investeerder in verschillende internetbedrijven. Intelligent is zelfs uitgegroeid tot hosting marktleider in de Benelux.

Danielle Jacobs staat al bijna twintig jaar aan het roer van Beltug, de actieve vereniging van Belgische ICT-gebruikers. Beltug evolueerde naar een sterke organisatie en lobbygroep voor cio’s en business managers.