GENT – De Gentse huisvester Upgrade Estate voerde samen met onderzoeksbureau Profacts een marktonderzoek naar de huisvestingsvoorkeuren van young professionals. Daaruit blijkt dat pure co-housing duidelijk slechts een heel beperkte doelgroep aanspreekt. Young professionals hebben nood aan een eigen stek maar willen wel graag de voordelen enkele gedeelde faciliteiten meepikken.

Uit het onderzoek bij meer dan 1.000 bevraagden blijkt dat jonge starters nood hebben aan een eigen stek. Slechts 16% staat er voor open een woning te delen.

Co-housing met mate

Desondanks bieden gedeelde voorzieningen ook voordelen. Zo vindt 1 op 3 van de ondervraagden een delivery ruimte voor postpakketten zeer interessant. Voor 1 op de 4 is een gemeenschappelijk en permanent aanspreekpunt in het gebouw aantrekkelijk. 1 op de 5 bevraagden ziet ook de voordelen in van een gedeelde laundry room en polyvalente ruimte. De gedeelde faciliteiten oogsten vooral succes omwille van budgettaire redenen.

Groen en energiezuinig

Tot slot bleek uit het marktonderzoek dat young professionals graag dicht bij een groene omgeving wonen. Maar liefst 62% van de bevraagden hecht ook veel belang aan het energiezuinige aspect van hun woning. Daarnaast zijn de nabijheid van werkplaats en openbaar vervoer ook essentiële criteria.

Upliving

Op basis van deze bevindingen ontwikkelde het Gentse Upgrade Estate een nieuw woon- en leefconcept: Upliving, de ultieme woonvorm op maat van young professionals. Upliving kenmerkt zich door een jonge architectuur en fris interior design, uitstekende ligging nabij openbaar vervoer en het werk, kwalitatieve  appartementen, jaar huurcontracten, groene energie, aandacht voor het milieu en een aantal gedeelde faciliteiten die bijdragen tot de levenskwaliteit van de huurder.

Allereerste project gestart

De werken voor het allereerste Upliving project in onze hoofdstad zijn reeds gestart. Op de site waar vroeger La Grande Brasserie de Koekelberg het straatbeeld sierde komt Upliving BXL – The Brewery. De naam van het project is niet toevallig gekozen en verwijst naar de voormalige brouwerij. The Brewery zal 107 appartementen bevatten met diverse gedeelde faciliteiten zoals een chill ruimte, wassalon, een urban groene jungle en bike/car sharing. Wanneer het eerste Upliving project in Oost-Vlaanderen van start zal gaat, blijft nog afwachten.