Zes Oost-Vlaamse bedrijven namen deel aan missie naar India

Geert_BourgeoisOp 28 april werd de Vlaamse economische missie naar India onder leiding van minister-president Geert Bourgeois afgerond.  Het was de grootste ooit : liefst 84 deelnemers onderzochten in achtereenvolgens Pune, Mumbai en Bangalore commerciële opportuniteiten. Bij de 55 Vlaamse bedrijven en sectorfederaties die deelnamen aan de missie waren er ook zes uit Oost-Vlaanderen. Het gaat om  Applitek uit Deinze,  CVN Industries uit Ursel, Newtec en S.B.E uit Sint-Niklaas, Tiger Power uit Heusden, en TomTom Belgium uit Ledeberg.

Ze waren er graag bij omdat India de zevende handelspartner is van Vlaanderen. Na de Verenigde Staten is India onze tweede belangrijkste niet-Europese klant en onze belangrijkste markt in Azië, voor China. Binnen de Europese Unie U is België de derdee belangrijkste handelspartner van India na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.  In 2015 bedroeg de Vlaamse export naar India 7,6 miljard euro. Vlaanderen is goed voor 97% van de Belgische export naar India. Daarbij blijven diamanten met 80% de drijvende kracht. Maar ook andere producten vinden in toenemende mate hun weg naar India zoals fruit (+ 330% in 2015), machines (+18%) en kunststoffen (+16%).

India is ook een belangrijke investeerder in Vlaanderen. In een studie ‘Indian companies in Belgium’ van de Europees-Indiase Kamer van Koophandel (EICC) uit 2014, werden 42 Indiase investeringen in Vlaanderen geïnventariseerd. Deze Indiase bedrijven zijn actief in uiteenlopende sectoren zoals ICT, farma en chemie, financiën, logistiek, automotive en machinebouw en -uitrustingen. In 2015 investeerden 7 Indiase bedrijven in Vlaanderen, waardoor het land tot de top 10 van belangrijkste buitenlandse investeerders in Vlaanderen behoort.