OOST-VLAANDEREN – Met vervangjeoudekachel.be pleiten 25 Vlaamse ondernemers voor betere luchtkwaliteit in Vlaanderen. Zo ook TFE Kachels uit Aalst, VD Kachels uit Aalter, Morial uit Gent, Caboor Construction uit Mariakerke, Vercruysse Philippe uit Grammene, en Heyninck uit Waasmunster. Zij bieden nu een vervangpremie voor oude kachels aan.

Bijna de helft van de houtkachels is ouder dan tien jaar en dus dringend aan vervanging toe. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 500 Vlamingen. De sector pleit er al even voor om deze vervuilende houtkachels te vervangen door nieuwe, maar overheidsmaatregelen blijven uit. Daarom besloten 25 ondernemingen, samen met Gezinsbond en Ecopower om het heft in eigen handen te nemen met een grootschalige inruilactie.

“Met vervangjeoudekachel.be willen we klanten informeren en motiveren om hun oude hout- of kolenkachel te vervangen door een nieuw, performant en proper exemplaar”, klinkt het bij Ludwig Van Wonterghem, initiatiefnemer van het project. Om die motivatie nog wat aan te scherpen, wordt er een vervangpremie van 300 euro aangeboden.

Groot potentieel

De actie is er op gericht om in totaal een duizendtal oude kachels te vervangen. “Open haarden, allesbranders, multibrandstofkachels en toestellen ouder dan tien jaar zijn sowieso aan vervanging toe. In plaats daarvan stelt de dealer een geschikt toestel voor dat hoog scoort op vlak van rendement, comfort en milieuvriendelijkheid. Het oude toestel wordt door ons vernietigd”, besluit Ludwig Van Wonterghem.

Gezinnen kunnen zich tot en met 15 december aanmelden via de website. Een dealer komt dan kijken of de kachel of haard werkelijk aan vervanging toe is.