Zijn pellets het antwoord op dreigend stroomtekort?

ecofriendlySteeds meer mensen maken zich zorgen over de mogelijk zware gevolgen van het uitvallen van de elektriciteit komende winter. Berichten over een “black-out” en afschakelplannen, doen mensen beseffen dat elektriciteitsbevoorrading komende winter niet vanzelfsprekend zal zijn. En zoals altijd, zijn er ook bedrijven, die garen spinnen bij een dergelijke situatie. Dat is het geval voor het bedrijf Eco Friendly uit Landegem.

Zaakvoerder Peter Willems richtte zijn bedrijf op in 2006. “Een zoektocht naar goedkope verwarming leerde me pellets kennen: cilindrische korrels die gemaakt worden uit restafval van houtzagerijen. De pellets worden verkregen door zagemeel onder zeer hoge druk te persen. Op dat ogenblik waren er echter nog zo goed als geen verwarmingssystemen die gebruik maken van deze pellets.”

Het vergde nogal wat overredingskracht en inspanningen om demonstraties te geven, maar ondertussen is de pelletkachel een vertrouwd verwarmingstoestel geworden. “Dat is ook logisch”, zegt Peter Willems, “want pelletkachels geven dezelfde gezellige warmte en mooie vlam als houtkachels, maar ze bieden ook een hoger rendement. ”

Een minstens even belangrijk voordeel is dat pellets volgens Willems ondanks de recente daling van de olieprijs nog altijd zowat 40% goedkoper zijn dan stookolie en zelfs tot 50% goedkoper dan elektriciteit. “Als iedereen pellets zou gebruiken in plaats van elektrische verwarming of warmtepompen zou een afschakelplan komende winter nooit aan de orde zijn”, zegt Peter Willems nog. Hij noemt pellets ook een duurzame energiebron, aangezien er altijd bomen kunnen bijgeplant worden. Eco Friendly verkoop meer dan 100 modellen pelletkachels van 8 toonaangevende merken, zodat iedereen zijn gading kan vinden.