Zilver en brons voor Gentse studenten op Start Academy

Cb105_BWIAQI54zIn het Provinciehuis in Leuven werd op donderdag 21 april  de winnaar van de 7e editie van businessplanwedstrijd Start Academy bekendgemaakt. Meer dan 300 beloftevolle ondernemende studenten streden de afgelopen maanden om het beste ondernemingsplan. Zo’n 100 teams stonden aan de start van een traject met workshops en coaching en zagen hun idee geleidelijk groeien tot een volwaardig businessplan.

De hoofdprijs ging naar vijf studenten Bio-ingenieurswetenschappen van KULeuven. Bram Plasmans, Kenza Samlali, Kobe Tielens, Lenz van Dommelen en Mathias Leemans wonnen de wedstrijd met hun innovatieve kinderarmband yUVi-bracelet die zowel een UV-detector als GPS-module bevat. Zij winnen een geldprijs van 2.250 euro en advies van partners ING, Deloitte, Linklaters LLP, Leuven.Inc en Gimv. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en ING België om ondernemingszin, ondernemerschap en creativiteit bij Vlaamse studenten te stimuleren.

“Hun businessplan is zeer diepgaand en goed onderbouwd. Ze bieden een uniek en goed doordacht product dat een groot groeipotentieel heeft”, aldus juryvoorzitster Martine Reynaers.

Ook de Oost-Vlaamse studenten lieten zich echter allerminst onbetuigd. De tweede plaats was immers voor het Oost-Vlaamse Rootz Whey Soda. Vijf KMO-studenten van Hogeschool Gent (Thomas Waele, Quinten Calliauw, Olivier Bauwens, Louise Heirman en Florian Duyck) kwamen op het idee een frisdrank op basis van melkwei te brouwen. Hun missie? Dit nevenproduct uit de zuivelindustrie ten volle benutten en het grote publiek de kans geven om nieuwe smaakhorizonten te verkennen.

WeCare van UGent-studenten Bram Cooremans, Tom Gorré en Matthias Rammeloo was goed voor brons. WeCare focust voornamelijk op de optimalisatie van asfalt. Zij bieden oplossingen voor een duurzamer asfalt door het creëren van een speciale coating. 

Start Academy bestaat sinds 2009 en gaat op zoek naar de ondernemer in de student. Dit jaar werden meer dan 100 businessideeën ingediend door Vlaamse studenten. Met Start Academy wil Vlajo, samen met haar partners, een stimulans geven aan jong ondernemerschap. Tijdens de wedstrijd leggen de deelnemende studenten een parcours af van workshops waarbij dieper wordt ingegaan op het belang van het businessplan, doelgroep- en strategiebepaling en het marketingplan. Sinds het startschot van deze editie Start Academy (oktober 2015) hebben de deelnemende ondernemende studenten verschillende eliminatierondes doorlopen. Na elke voorronde vielen teams af. De zes sterkste teams gingen door naar de grote finale.